Десетки деца от Сливен и селата бяха приети по спешност в местната болница с хранително отравяне.

Над 90 деца на възраст от 7 до 15 години са започнали да пристигат в болницата след 17.00 часа, съобщава кореспондент на bTV в града. Няма опасност за живота им. Те разказвали, че им прилошало след като яли супа в училищния стол.

Местата в инфекциозното отделение са запълнени. Част от децата бяха пренасочени към други отделения и болници. Някои хлапета бяха прехвърлени във Военна болница. Направени са им изследвания, които ще бъдат готови в рамките на 48 часа, каза началникът на Спешно отделение в Сливен д-р Тодор Суванков.

Разтревожени майки и бащи разпитваха своите деца дали са обядвали в училищния стол в петък. Предполага се, че те са консумирали храна от фирма за кетъринг, която зарежда училища от Сливен и региона.

"Само една фирма храни 21 училища в Сливен и Котел. Оплакванията на децата са от пилешката супа, сервирана във всичките школа", каза Бисерка Василева от РИО на МОН в Сливен, цитирана от БГНЕС. Две от тези училища не са подали сигнал за натровени деца.

От Бърза помощ потвърдиха, че са постъпили ученици и от околните села - Стара река, Гавраилово, Струпец, Калояново, Камен и др.

От Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че са извършили внезапна проверка по сигнала за хранително отравяне, като резултатите от лабораторните изпитвания се очакват в понеделник.

Проверката по случая установила, че доставчикът на храната в училищата в региона е фирма за кетъринг, която със заповед на Директора на ОДБХ Сливен е била затворена. Екипът от инспектори е взел проби от храната, както и натривки от ръцете на персонала и работния инвентар в кухнята.