След като Конституционния съд върна Делян Пеевски в парламента през задния вход и практически не взе решение по делото за несъвместимост, заведено от ГЕРБ, Рефрматорският блок предприема собствени действия в опит да бутне злополучния председател на ДАНС от депутатското кресло.

От дясното обединение съобщиха в петък, че ще депозират писмено обръщение към всички институции, които могат да се обръщат към КС, да поискат ново тълкуване по казуса „Пеевски”, който четвърти месец предизвиква протести в страната.

Представители на Реформаторския блок внесоха такова искане в президентската институция.

То ще бъде изпратено и до председателя на Народното събрание, до премиера, главния прокурор, до председателите на ВКС и ВАС.

КС не може да бъде сезиран с въпрос, по който вече се е произнасял, но Реформаторският блок е подготвил питането на ново основание. Те искат президентът да оспори пред КС решението на Народното събрание от 19 юни, с което е отменен изборът на Пеевски за председател на ДАНС.

Според юристите на формацията парламентът няма правомощия да отмени свое решение, с което е назначен ръководител на държавна институция с мандат и изрично посочени основания за предсрочно прекратяване на мандата му, какъвто бил случаят с Пеевски. Поради това, че не е налице прекратяване на мандата на Пеевски като председател на ДАНС, и към настоящия момент той продължавал да бъде в несъвместимост.

Юристите на обединението се позовават на чл. 84, точка 8 от Конституцията, според който Народното събрание избира и освобождава ръководителите на Българската народна банка и на други институции, определени със закон, в случая ДАНС.

Атакуваното решение противоречало на цитираните конституционни норми, тъй като съгласно тях не е предвиден конституционен ред парламентът да отменя свои решения за избор на държавни органи, каквото на практика се прави с вземането на решение за отмяна на предходното решение за избор.

Това, което питаме днес, е има ли правото Народното събрание да нарушава Конституцията, и това не е заяждане, а възможност КС да се върне там където му е мястото, като фундамент на държавно устройство, коментираха от Реформаторския блок.