Подсъдимият бивш шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов е получил оферта от шефа на столичното следствие Петър Петров, популярен в средите на магистратите с прозвището Пепи Еврото, да стане защитен свидетел срещу „властта”. Това ставя ясно от интервю пред в. „Труд” на самия Филип Златанов.

Той самият не посочва кого визира под обобщението „властта”, но на въпроса дали това се Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова, отговаря с „да”.

Преди ден, в понеделник, главният прокурор Сотир Цацаров в безпрецедентно изявление, гарнирано с откровен политически уклон, обяви, че в началото на делото Филип Златанов е поискал  „да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка „инструкция” в бележника си, срещу споразумение за условна присъда”. По думите на Цацаров на другата сутрин Златанов се отказал от предложението си.

„В следствието в самото начало на мен ми предложиха да стана защитен свидетел - да бъда изведен от страната, да бъда осигурен там, както и семейството ми. Ако свидетелствам срещу властта. Аз веднага казах - не!”, заявява Златанов пред вестника.

„Дадоха ми една нощ на размисля - да бъда осъден или да се съглася да говоря нещо, което някой иска да чуе от мен, а за награда да стана беглец. На другата сутрин повторих: "Не!". Като чу това, следователят Петров се свърза по телефона с моя тогавашен адвокат и изрази разочарование от моята реакция. Останах с впечатление, че двамата са се договаряли по мой адрес, без да искат мнението ми. Адвокатът се опита да ме убеждава пак впоследствие, но не стана. По-нататък по негово предложение се съгласих на съкратено съдебно следствие. Резултатът го знаете”, добавя Златанов, който получи  3,5 години затвор на първа инстанция.

Златанов заявява, че както са изчезнали тефтерите, можело и той да изчезне. „Не зная повече от вас. Но не се учудвайте, ако изчезна и аз. Или ако се случи нещо на моите адвокати”, допълва той. Подобен коментар направи в края на миналата седмица и единият от адвокатите му.