Министерството на образованието и науката (МОН) публикува резултатите от изпитите след 7. Клас.

Те могат да бъдат проверени на сайта на министерството на адрес: https://infopriem.mon.bg/login.

Всеки седмокласник може да влезе с входящ номер и код за достъп, за да разбере колко точки има на изпитите по български език и литература и по математика.

На двата изпита тази година се явиха малко над 57 000 ученици. Националното външно оценяване по БЕЛ беше на 19 юни, а по математика – на 21 юни.

На изпита по български език и литература седмокласниците работиха върху върху 26 задачи. В първата част бяха включени 25 задачи. От тях 18 бяха с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор.

Последната задача е подробен преразказ, който тази година беше върху разказа „Изборът“ на Кристин Димитрова.

На изпита по математика учениците решаваха общо 23 задачи – 20 от тях бяха с избираем отговор и 3 – със свободен.

Започва и подаването на документи за участие в първото класиране за гимназиите – кандидатите подреждат гимназиите, в които искат да влязат. Резултатите от него ще излязат до 12 юли.

От 15 до 17 юли учениците се записват или подават заявление за участие във второто класиране, в което не се пренареждат желаните гимназии. Записването след това класиране е от 22 до 24 юли.

На 25 юли ще бъдат обявени свободните места след второто класиране и за тях заявление, с ново подреждане на желанията, се подават от 26 до 29 юли. Резултатите от третото класиране ще бъдат обявени до 30 юли, а до 1 август е записването.

От миналата година има и четвърто класиране – местата за него се обявяват до 2 август, документи се подават  на 5 и 6 август, а резултатите ще бъдат обявени до 7 август.