61% от родителите на деца до 4-годишна възраст у нас подкрепят задължителната имунизация. Това сочат данните от проучване, направено по поръчка на Министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ.

Допитването е направено от социологическа агенция „Глобал Метрикс“ сред 1002 родители на деца до 4-годишна възраст и 350 общопрактикуващи лекари с деца в практиката си.

В изводите от него се казва още, че над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите за ваксините.

95% от общопрактикуващите лекари (ОПЛ) съветват семействата с малки деца да не пропускат да ги ваксинират, следвайки задължителния имунизационен календар, става ясно още от данните в проучването.

Трудностите пред джипитата

Почти половината от общопрактикуващите лекари с деца в практиката си обаче съобщават, че изпитват трудности при общуването с родителите – сред основните причини за това са страховете и опасенията за страничните ефекти от ваксините, незаинтересоваността по отношение на имунизацията на децата, разпространението на негативни мнения и дезинформацията. 

Снимка: iStock

„Като цяло всеки родител е загрижен за детето си, особено когато става дума за поставянето на ваксина, взимането на кръв, предписването на медикаменти и т.н. Нормално е да бъдат подозрителни, особено ако има разнопосочни мнения по някакъв въпрос – каквото е ваксинирането. Хората четат и това е добре, но те трябва да си подбират информацията“, коментира д-р Милица Дочева.

Тя подкрепа изводите от проучването на УНИЦЕФ, като признава, че действително голяма част от работата ѝ е свързана с убеждаването на родителните в ползата от ваксините.

Д-р Дочева съветва всички да се доверят на лекарите, които четат медицинска литература и са запознати с най-новите проучвани и новостите във всяка една медицинска област.

Ваксините спасяват живота ни

„Само през последните 50 години ваксините са спасили живота на 154 милиона души – това са повече от 3 милиона човешки живота годишно или по шест души на всяка минута“, съобщават от УНИЦЕФ.

Те отчитат и факта, че през последните десетилетия имунизацията е намалила детската смъртност с 40%.

„Днес все повече деца доживяват до първия си рожден ден – нещо, което назад в човешката история не е било така“, категорични са от УНИЦЕФ.

Оттам предоставят и още данни. През 1974 г. само 5% от децата по света са били ваксинирани срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Днес тази цифра е нараснала до почти 85% от децата по света и 94% в европейския регион на СЗО.

Снимка: iStock

Задаващата се опасност

Опасенията на здравните власти са обаче, че спадът в нивата на ваксиниране между 2020 г. и 2022 г. е възможно да доведе до завръщането на някои заболявания – какъвто например е случаят с шарките и коклюша.

„През последните три години повече от 1,8 милиона деца в Европейския регион на СЗО са пропуснали да се ваксинират срещу морбили. Последицата от това е 60-кратно увеличение на броя на случаите на морбили през 2023 г. спрямо 2022 г., включително в някои от съседните на България държави“, обясняват от УНИЦЕФ.

Снимка: bTV

Положението с коклюша е идентично.

„През последните дни в България са регистрирани над 280 случая на коклюш, като епидемиологичните прогнози са за увеличаване на броя им до хиляда през следващите седмици“, каза преди ден в ефира на bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

„Най-засегнати от коклюша у нас са децата от 10 до 14 години, но заразата се открива и при бебета под една годинка – те са между 3% и 8% в Европа“, посочи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев преди няколко дни в Министерския съвет.

Препоръките на УНИЦЕФ

В тези обстановка УНИЦЕФ подчертава необходимостта от поредица от ключови дейности – като например да се разширят т.нар. патронажни грижи (домашни посещения от медицински сестри и здравни медиатори) не само сред уязвимите групи, но и в цялата страна, както и да се повиши осведомеността сред бременните жени относно значението на имунизирането на техните деца.

Снимка: УНИЦЕФ

„Въпреки положителната тенденция в България сред уязвимите общности има неравнопоставеност, която заслужава специално внимание при децата от ромски произход, децата с увреждания, както и децата бежанци, които често са сред подрастващите с нулева или недостатъчна ваксинация и се нуждаят от наваксване, за да се предотвратят по-нататъшни епидемиологични взривове“, подчерта Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.