Сигнал за корупция и изнудване от Агенцията по безопасност на храните. Оплакването идва от един от най-големите производители на пилешко месо за дюнери.

Всичко започва в средата на миналата година. Агенцията по храните затваря цеха за пилешко с мотив неспазване на хигиената. Потърпевшата фирма смята, че инспекторите превишават правата си и пускат жалба в полицията.

Година по-късно в обектите на фирмата идва нова щателна проверка. И следва ново затваряне на цеха за месо.

„Голяма част от техните забележки бяха за силно замърсени стени. Това са обичайните за процеса замърсявания, които са доста леки и лесно отстраними”, твърди изпълнителният директор на фирмата Александър Блажев.

Втората констатация на Агенцията по храните е, че от мивките в цеха не тече топла вода. „Когато вкъщи си пусна и аз водата, и при мен не потича веднага топла вода. В предприятието има осигурен 1 тон течаща вода”, обясни Блажев.

„За нас няма съответствие между констатираните нарушения и установената от проверяващите мярка”, добави Биляна Томова, директор "Бизнес развитие" във фирмата.

Създателят на компанията Аладин Харфан твърди, че масираната атака от Агенцията по храните се дължи на неуспешен опит за рекет на фирмата, който датира от миналата година: „Поискаха от мен 10 хиляди лева или ще затворят производството, на месец”.

На следващия ден таксата скочила на 10 хиляди евро. „Такса "спокойствие". В бранша така е позната тази такса на Агенцията по храните. Утре ще поискат 20-30 и отказах”, каза още Харфан.

За тенденция срещу фирмата на Аладин разказва и друг от големите търговци на дюнери. Бил предупреден от инспектори да не купува неговото месо.

Самир твърди, че и при него са искали пари от Агенцията по храните. Не пожела да си покаже лицето си от страх да не му затворят закусвалните.

Агенцията по храните отхвърля твърденията за искан подкуп от Аладин Харфан. Мотивираха наложените мерки с констатирани множество нарушения, сигнали от потребители, както и липса на проследимост на месото в цеха.

Директорът на БАБХ Пламен Моллов заяви за bTV, че твърденията са „абсолютна клевета”. Добави още: „Имаше и разследване на службите, но то завърши без резултат”.

Резултатите от пробите на месото в цеха са в норма, констатират от Агенцията по храните. Фирмата има и международен сертификат за качество на продуктите си, валиден до 2018 година.