Профили в социалните мрежи съвсем открито предлагат услуги от името на хакера, представящ се с псевдонима Емил Кюлев.

Припомняме, че в петък (28 юни) беше задържан 21- годишният Тодор Илиев, обвинен, че стои зад този прякор.

Според прокуратурата той е успял да пробие базата данни на над 30 държавни институции и компании, а след това ги е изнудвал, за да не ги разпространи. Експерти са на мнение, че младият мъж е действал сам и е бил самоук, учил е само до девети клас.

Един от профилите, който ползва псевдонима Емил Кюлев, обещава широка гама от хакерски атаки, извършена от професионалисти с опит. „Хакване на всички социални мрежи. Аз съм хакера Емил Кюлев“, се казва в рекламно видео в една от страниците.

Без притеснение е публикуван телефонен номер. „Може ли да звъннете след 10 минути, защото съм в обедна почивка в момента?“, казва човекът, представящ се за хакера Емил Кюлев, след като от БНТ му се обаждат.

„Хакването става за 15 минути. Пращате ми линк на самия Фейсбук или ми правите скрийншот на самия профил. Цената от 320 лева е свалена на 240 лева+, обяснява той в разговора.

Дали става въпрос за истински престъпници, или просто за хора, които се възползват от известността на хакера с този псевдоним – не е ясно.

„За съжаление са много и лицата, които могат да имат такива умения, а то и трябва много малко, за да можеш да пробиеш един профил във Фейсбук“, уточни Явор Колев,  експерт по киберсигурност.

За първи път Явор Колев чул за хакера с псевдоним Емил Кюлев, докато оглавявал отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Твърди, че информацията за предлагани данни на институции е проверявана, но лично той не е имал достъп до тях.