В МВР тече проверка и има предложени за наказание заради редица злоупотреби, в това число - и при употребата на специални разузнавателни средства.

Това заяви силовият министър Веселин Вучков, ден, след като ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок обяви в ефира на bTV, че в продължение на месеци протестиращи срещу кабинета „Орешарски” са били подслушвани в МВР, ДАНС и ДАТО.

Според медийни публикации са били изготвени профили на над 2000 протестиращи.

По-късно през деня се появиха информации, че разработката се е казвала „Червеи” и е била започната под предлог, че се търси „къртица” вътре в МВР.

В тази връзка, Веселин Вучков заяви днес, че в дирекция „Вътрешна сигурност” на ведомството текат дисциплинарни производства с предложения за дисциплинарни наказания и е изпратен сигнал до Бюрото за контрол на СРС.

Той каза, че не може да сподели конкретна информация, но добави, че става дума за констатирани нарушения, включително и с използване на СРС-та.

„Тези дни ще приключи проверката по сигнал, подаден още до министър Йордан Бакалов от "Протестна мрежа", уточни Вучков. Той заяви, че е дал срок до края на другата седмица тази проверка да приключи, защото много информация трябва да се провери на територията на цялата страна.

"Вълнува ме въпросът на какво основание министър Цветлин Йовчев през есента на 2013 година пред цялото държавно ръководство на заседание на Консултативния съвет каза съотношение между спонтанно протестиращи и мотивирано протестиращи. (...) Вариантите са два - или някой е следил протестиращите, или някой е написал в официален доклад данни, за които няма емпирична база", посочи Вучков.

"Убеден съм, че по отношение на протестиращите от 14 юни 2013 година, имаше мероприятия, но дали са се състояли само в предупредителни протоколи, дали е имало експлоатирани СРС-та, на този етап не бих могъл да го твърдя със сигурност преди пред мен да има представени писмени документи", подчерта вътрешният министър.

Йовчев отрича

Информацията за подслушвани протестиращи граждани е лъжа, заяви пред Фокус ексминистърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

„Категорично мога да заявя, че по никакъв начин никога нито са разработвани, нито са подслушвани участници в протестите. Трябва да кажа, че от начало наблюдавах процеса с учудване и недоумение, но премина всякакви граници. Погнусен съм от това, което се случва. Жалко е, че хора, които претендират да са демократи използват най-гнусните форми на тоталитарна пропаганда", каза още той.

Йовчев зададе въпроса какво ще се случи, ако проверката не открие нарушения.

"Докога в политиката ще има хора, които ще лъжат по безобразен начин, защото това не е лъжа, която изрича човек, когато е подведен. Това не е и лъжа, която е резултат от нереалистична представа за състоянието и за това какво се случва. Това е преднамерена лъжа с цел да се навреди и в момента уврежда обществения интерес”, каза бившият силов министър.

  • Съдът разсекрети делото "Червеи"
  • Фалстарт на делото „Червеи”
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"