Ръководството на ВМРО приема предложението на НФСБ за създаване на Патриотичен фронт, който да работи за защита на българските национални интереси, съобщиха от партията.

Ръководството на ВМРО днес единодушно е решило, че прекратява участието си в коалицията с "България без цензура", Земеделски народен съюз и движение "Гергьовден".

В тази конфигурация четирите партии взеха над 10% от вота на европейските избори, а зам.-председателят Ангел Джамбазки замина за Брюксел като депутат в ЕП.

През последните дни ББЦ е разтърсвана от скандала след напускането на зам.-председателя й Ангел Славчев, който заяви, че лидерът Николай Бареков е „марионетка на Делян Пеевски”.

След като се появиха първите информации, че ВМРО може да напусне коалицията, от „България без цензура” реагираха с публикуването на позиции на местните си структури, които настояват за самостоятелно явяване на предсрочните избори.

„ВМРО призовава всички честни българи за обединение на идващите избори, за да бъде прекратен престъпният грабеж, довел България на прага на национална катастрофа и за да бъде извадена антиконституционната партия ДПС от властта”, се посочва в официалната позиция на войводите.

Николай Бареков коментира решението на ВМРО няколко часа по-късно чрез пресцентъра на ББЦ: "Благодаря на Красимир за сътрудничеството с ВМРО в последната година и най вече за това, че лично ми се обади и съобщи тяхното решение. За жалост ВМРО, без да желае, със своето самостоятелно или коалиционно явяване на избори, ще пропилее гласовете на хората, които не са съгласни България да бъде управлявана от ГЕРБ и ДПС, от Бойко Борисов и Ахмед Доган. С днешна дата ББЦ остава единствената центристка патриотична формация, която е способна да спре нашествието на ГЕРБ и ДПС във властта от последните години".