Тройна среща между Реформаторския влок, ГЕРБ и Патриотичния фронт е напълно възможна. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев на влизане в парламента. Той бе категоричен, че РБ няма никакво намерение да се отрича от Корман Исмаилов и Народна партия "Свобода и достойнство", която е трън в очите на „патриотите”.

"Защо да отстъпваме и да оставяме на ДПС монопола върху турското малцинство", попита риторично Кънев. Според съпредседателя на Реформатроския блок българските мюсюлмани трябва да правят политика в български партии, а не да бъдат сегрегирани. Кънев определи искането на Патриотичния фронт за недопускане на партията на Корман Исмаилов във властта като „непратиорично”. Според Фронта партията е създадена по модела на ДПС и е вредна за България.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа коментар преди първия работен ден на парламента. Румяна Бъчварова обаче заяви, че се работи по споразумение за коалиция, но в детайли не може да навлиза.

Ако се прави десноцентристко правителство, АБВ няма как да участва, каза на влизане в НС Ивайло Калфин. "Ако ГЕРБ търси широко съгласие, можем да говорим за теми, които да подкрепяме", допълни той.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров определи преговорите между ГЕРБ и останалите политически сили като „седянка без никаква прозрачност”. „Ние искаме камерите да присъстват на всички срещи. Не виждам какво се изясни след тях. Имаме едно договаряне неясно на каква основа и на какви принципи”, смята Сидеров.

Той нарече случващото се „театрално представление”, което цели Бойко Борисов да си направи реклама. Лидерът на „Атака” каза още, че позицията на БСП е комична – хем Столетницата твърди, че е в опозиция, хем подкрепила кандидатурата на Цецка Цачева за председател на 43-ото НС.

На днешното заседание на НС бе опредeлен съставът на временни комисии по правни въпроси и по бюджет и финанси към 43-то Народно събрание.

Има готовност, след като бъде избрана временната бюджетна комисия, да се изслуша БНБ и да започне фактическият разговор за КТБ. Това каза по-рано днес Йордан Цонев от ДПС пред БНР. Той прогнозира, че до 20 дни ще започне изплащането на гарантираните влогове.