Сергей Станишев напуска председателския пост в БСП, а негов наследник ще бъде избран на Конгрес на левицата на 27 юли. Това стана ясно на закрития партиен пленум на „Позитано” 20 в събота.

Националният съвет на БСП гласува с пълно мнозинство предложението на председателя на партията Сергей Станишев енергийният министър Драгомир Стойнев да стане член на Изпълнителното бюро, както и зам.-председател на Националния съвет на БСП. По право в бюрото влизат и новоизбраният председател на парламентарната група на левицата Атанас Мерджанов, председателят на софийската организация Калоян Паргов, който влиза на мястото на предшественика си Анна Янева, както и младежкият лидер Вероника Делибалтова на мястото на Явор Гечев, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По-късно стана ясно, че Сергей Станишев ще запази председателското си място в Коалиция за България. Вече се чуха гласове обаче, че заради своята изчерпаност форматът може да не оцелее на тези избори. Тепърва ще се водят разговори за новия формат на КБ.

"Вярно, че България се храни от слухове, но много сте се объркали", отговори след пленума Станишев на журналистически въпрос дали има сделка с ДПС за заемане на мястото на еврокомисар.

"Няма нищо подобно - за мен е важно страната да излъчи силна кандидатура, продължи той. С разочарование казвам, че консултациите при президента бяха за това кога ще е датата на изборите, без анализ на ситуацията в страната - за образованието, здравната система не стана дума… има евтин пазарлък", дребни политически сметки, посочи Станишев.

Какво предстои?

До дни в левицата започват номинации за председател, които ще продължат през следващите три седмици.

На конгреса за пръв път от много време наистина се очаква да има интрига, защото в отсъствието на титуляр на лидерския пост, желаещите да го заемат ще са много.

Основните са Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Илияна Йотова и Корнелия Нинова, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Стефан Данаилов. Кой ще е новият лидер обаче ще знаем на 27 юли.

Отстъпление с бой

„Като лидер на партията предлагам на днешния пленум да вземе решение за свикването на заседание на конгреса на 27 юли, на който да приемем предизборната си платформа и да изберем нов председател на БСП”, обърна се Станишев към членовете на Изпълнителното бюро.

Той най-накрая отговори на призивите да подаде оставка, отправяни многократно от редиците на левицата, най-вече заради резултатите от изборите за Европейски парламент и неясната коалиционна политика с партньора във властта ДПС. Недоволството в левицата идваше от факта, че партията на почетния председател Ахмед Доган бе по-активна в управлението и фактор в решенията на кабинета „Орешарски”.

Сергей Станишев пък настойчиво убеждаваше, че ще остане „да води битки” на българската политическа сцена и няма да се възползва от евродепутатското място, което спечели като водач на листата на левицата, макар и изместен на второ място с преференциалния вот за Номер 15 Момчил Неков. Той обаче рязко смени ориентацията си към Брюксел, след като Лютви Местан заговори за предсрочни избори и се стигна до насрочването им и неясното планиране на оставката на кабинета, а призивите за вътрешнопартийна промяна в БСП станаха по-чести, по-ясни и по-категорични.

„Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер. С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето. С европейското си влияние и позиции”, декларира още евродепутатът, който до последно настояваше, че ще се откаже от мандата си в Европейския парламент, но взе изненадващ остър завой към Брюксел.

В дълга реч, разпространена от партийния пресцентър, Станишев декларира, че има „самочувствието, че е направил много”, критикува съпартийците си за вътрешните критики и липсата на „единство”, преминава през популистко-философски разсъждения за „народа”, „единството” и „другарството”, а накрая призовава „Конгресът да бъде събитието, от което да започне връщането на вярата на нашите симпатизанти и на множеството българи, че в страната ни е възможна сериозна, отговорна, социална политика” и завършва с „Да живее България!”.

„Публично извиване на ръце”

Част от речта на Сергей Станишев е посветена на критика към „партньори и доскорошни съратници”, които наред с опонентите според него оказват натиск на БСП.

В прав текст той нарече поведението на коалиционния партньор ДПС след изборите за Европейски парламент „публичното извиване на ръце”, а предложението на Лютви Местан за предсрочни избори – „унизителен ултиматум за сваляне на правителството”. „Добре е да се знае и да се осъзнае – управлението бе прекратено, защото поставихме условия на нашите партньори. Поискахме ясни политически правила и формати, ясно разпределение на права и отговорности”, изтъкна още Станишев.

Макар и не толкова ясно, той прокара връзка между политическата власт на ДПС и икономическите зависимости в държавата, като ги обедини в подозрението си за опит за натиск върху столетницата.

„С всичките ни слабости, останахме последната политична, идейна партия. И апетитите към нея са огромни – от други политически сили, опоненти, партньори и доскорошни съратници, от икономически фактори. Този интерес е към добиване на дял, акции, влияние в БСП – с една единствена цел – да бъдем елемент в чужди управленски конструкции, да бъдем инструмент в подялбата на властта и икономическите сфери. Твърде жалко е, когато наши представители, в името на своите интереси с желание отварят портите на БСП за тези „влияния“, разкритикува евфемистично Станишев.

„Всички заедно трябва да изгоним търговците от храма!” добавя той. „Най-жестоко и несправедливо съм бил атакуван отвътре. Хората, които ме атакуват за това какво се случва в управлението и в отношенията ни с ДПС, съзаклятничат по ъглите, по офиси на фирми или по ловни хижи с други партии, в това число с основните ни политически опоненти от ГЕРБ”, посочва той.

„Не е ли плод на безскрупулна сделка и на лични интереси именно позицията, че БСП трябва да остане на власт след публичното извиване на ръце и унизителния ултиматум за сваляне на правителството, поставен пред очите на цялата страна от ДПС?”, продължи председателят на БСП.

Станишев не отчита като грешка коалиционното управление с ДПС, като посочва, че „така решиха хората”. Той подчертава, че и намеренията на партньорите на БСП са били „автентични, поне изначално”.

„Не направихме обаче достатъчно публични коалиционните ни преговори и разговори. Не отстояхме политическото в нужната степен. Така дадохме възможност на слухове и спекулации да изместят реалността на това, което правихме заради хората”, коментира Сергей Станишев и след обичайната критика към управлението на ГЕРБ допълни: „Задкулисието направи опит да премине в наследство.”

„Истината е, че обществото вече не може да приема компромиси, дори такива, които се правят в името на по-голямата цел. За нашите грешки и толерантност платихме тежка цена, в личен план – най-тежката плащам аз”, каза още бъдещият евродепутат и отново се оплака от липсата на „достатъчна подкрепа от обществото” и от „предателство отвътре”.

От БСП зависи следващият кабинет

На фона на управлението през последната година и начинът, по който реши да подаде оставка и да стане евродепутат, Сергей Станишев декларира, че „от БСП зависи проекцията на следващото българско правителство”.

„Ако излезем оттук обединени, изкоренили враждите помежду си и давайки шанс на едно ново лице да поведе партията към победа на изборите, България ще може да избира. Иначе всички ние дружно ще дадем път на хаоса, реваншизма и разчистването на лични сметки чрез медиите, на улицата или чрез съдебната система”, коментира той.

„Заедно ще продължим напред. Искам да кажа, че не бягам и няма да избягам от моята отговорност. Като председател на Коалиция за България ще продължа да работя за единството, развитието и укрепването на левицата. Смятам, че позицията ми на Президент на партията на европейските социалисти ми дава достатъчно авторитет и основания за това”, посочи още Сергей Станишев.

В олигархична зависимост

„Нямам общ бизнес, не си прекарвам свободното време с хора от ГЕРБ, от ДПС или от която и да било политическа формация по ловни хижи, затова и не се договарям. Нямам навика да превръщам частните си разговори в политика, затова и срещите ми са в съответен политически формат”, заяви Станишев.

„Кого обслужва твърдението, че съм в олигархични зависимости, когато тъкмо аз казах, че БСП не е партия на ишлеме и няма да служи за параван на чужди интереси”, продължи Станишев, бягайки от конкретните примери.

Пожелателно за БСП

„Казвал съм го, но държа да подчертая отново – БСП е единствената партия в България. В класическия и в истинския смисъл на тази дума. И е единствената партия в последните 24 години, която винаги е успявала да научи уроците си както от успехите, така и от грешките си”, посочи Станишев и изтъкна, че БСП е променяла не само себе си, но и България, като е оставала „алтернатива на всяко дясно управление”.

„При нашето управление бизнесът и икономическата среда са били най-добре. Не защото правим десни политики, а защото само икономическото развитие гарантира работни места, по-високи доходи и повече пари за социалната сфера – за майчинство, за детски, за възрастните”, повтори досегашният лидер на БСП, който от година не пропуска повод да изтъкне минималните увеличения на социалните осигуровки.

След няколко думи за готовността „да води битки” Станишев преминава към емоционално лично обръщение: „Нима омразата стана по-силна от каузата? Нима загубихме умението да разговаряме нормално – и политически, и човешки? Знаете ли как изглеждаме отстрани – като озверяла глутница, в която оцеляването означава да разкъсаш другия. За какво? За да делим какво? Властта, до която никой няма да ни допусне, тъкмо заради това ни поведение? Да разделим партията, която преди това ще погубим? За да се очистим, очерняйки другия? Да се отърсим от своите собствени отговорности и грешки, отстрелвайки другарите си? Забравихме ли – „другарю“ не е просто обръщение.”

„Има хора, които разглеждат БСП като ООД. Категорично няма да позволя тя да се разглежда като фирма, като приватизиран обект, като частна собственост, като възможност за придобиване на акции в корпорация. БСП не е и бюро по труда - това е нашата партия!”, продължава лидерът.