Министър-председател и министър на външните работи в служебното правителство ще бъде посланикът на България във Франция Марин Райков, обяви президентът Росен Плевнелиев.

Постовете на вицепремиерите ще бъдат заети от три жени, подчерта, президентът. Те ще бъдат поверени тежки ресори - икономика, социални политики и еврофондове.

Сред 17-те министри ще бъде назначен и специален министър за електроннто правителство, който да довърши реформата в сектора.

Освен това в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще има зам.-министър, който да отговаря за малките и средни предприятия.

Никой от членовете на служебното правителство не е бил агент на Държавна сигурност, подчерта държавният глава.

Социалната криза прерасна в политическа с оставката на правителството и в парламентарна с невъзможността на 41-то Народно събрание да продължи да работи,” заяви Росен Плевнелиев в речта си. Той припомни, че е провел разговори с най-големите парламентарно представени партии и е свикал извънреден Консултативен съвет за национална сигурност. „Потърсих изход, но не успях да го намеря,” призна той.

Плевнелиев констатира, че проведените консултации са доказали, че лимитът на доверие в състава на парламента е изчерпан, а единственият възможен ход били предсрочните избори. Той посочи, че в последвалите си действия се е ръководил изцяло от Конституцията.

"Обявявам състава на служебния кабинет на 12 март, разпускам Народното събрание на 15 март и свиквам предсрочни парламентарни избори на 12 май," заяви още Росен Плевнелиев.

Новите министрите ще бъдат представени на редовната процедура в Министерски съвет в 10:00 часа в сряда.