„Излизането на АБВ отделно от БСП е борба за прозрачност и за публичност. Това е борба за политика”. Това заяви Румен Петков пред bTV. По думите му евродепутатите, които ще влязат с листата на АБВ, ще влязат в парламентарната група на социалистите и демократите.

Никой няма съмнения в репутацията на Ивайло Калфин в парламентарната група на социалистите, защото той водеше и преговорите по следващата бюджетна рамка, посочи Петков.

Според него един от големите проблеми на политиката в България е, че няма диалог между политическите партии. Като пример той посочи факта, че не се дебатират по съществените за обществото проблеми, а се набляга на скандалите с „Атака” и имунитета на Волен Сидеров.

„Голям порок в политиката е да не общуваш със своя опонент”, коментира още Петков по повод срещата си с Бойко Борисов на тема АЕЦ „Белене”. На въпрос с какъв мандат той е ходил да говори с лидера на ГЕРБ за проекта „Белене”, Петков се обърна към водещата с думите: Поразявате ме, разсъждавате като жена от 50-те години на миналия век. Би ви завидял и Лаврентий Павлович.

Той разказа, че и представители на ДПС са се срещнали с инвеститора за „Белене”, но не пожела да говори от тяхно име какво са си казали и до какви изводи са стигнали. С ирония, Петков се зарече следващия път да информира депутатът от левицата Корнелия Нинова с кого се среща. Именно тя коментира пред bTV преди дни, че той е събирал подкрепа за "Белене" зад гърба на БСП.

„БСП не желае да решава проблема с АЕЦ "Белене". Това е поразяващо. Това е констатация, не е теза”, отсече Петков. „Бих казал ясно, че поне в две от 4 направления АБВ се различава от БСП. Едно от тях е посочено и в доклада на ЕК – това е за прозрачността в назначенията. Аз бих казал и доста груби грешки и провокации на обществото”, каза още той.