Румен Петков набирал подкрепа от ГЕРБ за АЕЦ „Белене” самосиндикално и без вътрешнопартиен мандат от БСП. Това стана ясно от думите на Корнелия Нинова в „Тази сутрин” в коментар на изказване на бившия вътрешен министър в Тройната коалиция. Миналата седмица той заяви, че се е срещал с Бойко Борисов за разговори по проекта и дори е получил съгласието му за рестарт, ако бъде изцяло частно финансиран.

На въпрос в какво качество Петков е водил тези разговори Нинова отговори: „Защо към мен този въпрос? Той е към Румен. Айде моля. Не е работа на Румен Петков да прави това”.

Програмата на социалистите предвижда рестарт на „Белене”, за който обаче в момента те нямат подкрепа от ДПС. В този смисъл въпросът за „подаването на ръка” от страна на ГЕРБ идва съвсем логично.

„Моля, това не е позиция на БСП. Бойко Борисов е решил да подкрепи Румен Петков, а не БСП - ние нямаме такава позиция. БСП не е изразявала позиция за разговори с ГЕРБ по „Белене”. Румен Петков го е направил в лично качество, толкоз. Вероятно защото е от Плевен. Той отдавна защитава тази кауза”, каза още Нинова.

На въпрос водени ли са разговори с ГЕРБ на ръководно ниво, тя замълча няколко секунди, за да изчисли „колко години го водим този разговор с тях”. Нинова припомни, че самият Борисов си е сменял позицията по централата неколкократно, а тя лично не вярва не неговата партия, тъй като са „непостоянни”. Иначе в БСП имали ясна позиция по „Белене”, която е заявена в програмата и е „за” изграждането на централата. Въпросът ще започне да се разглежда, когато икономическият въпрос бъде внесен в парламента, защото си „има ред в тази държава”.

По другата актуална тема от „вътрешността” на БСП в последните дни – отделянето на социалисти към проекта на Георги Първанов АБВ, Нинова бе силно уклончива дали „другомислещите” ще бъдат изключени от Столетницата. Запитана неколкократно, тя заяви, че си има контролен орган и с гласуване ще бъдат взети решения.

Партията проведе „работна среща” в неделя, на която общински ръководители, заявили симпатии към АБВ, бяха предварително уведомени, че не могат да присъстват. „Ограничението” им било поставено, защото „ръководството не приема общински и областни председатели на БСП да заявяват позиция, че подкрепят други листи”, обясни Нинова.

Тя изрази разочарование, че кадърни кадри като Ивайло Калфин няма да са в листата на Столетницата, но се въздържа от крайни епитети като „ренегати” и „предатели”. Според нея сега партията трябва да се обърне към своите „най-малки и отдалечени организации”, за да види какви са настроенията: „Много е важно мнението на тези хора. Чух гласове – те са закостенели, не споделям. Като дойдат избори, тичаме при тези хора. А сега ни е важно тяхното мнение – там, при тях и каквото мнозинството смята, това ще направим”.

Нинова допълни, че и на евроизбори кампанията ще бъде поставена на ниво национална политика: „Изпитанието за нас ще бъде дали до евроизборите българите ще са усетили дали правим добра политика за тях. Това, което сме обещали, изпълняваме ли го и те чувстват ли го като промяна”.

Според нея АБВ вероятно ще вземе от гласовете на БСП, но „няма да са много”. „Притеснени сме, че всичко това, което правим, демотивира хора от политиката на БСП. Тревожи наши хора по места, но това ни мотивира да свършим повече работа”, каза още Нинова.