„Весело интервю направихте в един невесел момент за България и света – усещането е, че мина в шеги и закачки” – по този начин културният антрополог Харалан Александров коментира в студиото на „Тази сутрин” вчерашното интервю на премиера Бойко Борисов в ефира на bTV.

„Въпросите бяха изумително провинциални, което показва колко провинциално е това общество. Хората питаха за вътрешни неща, българската общност избира да попита своя политически лидер и премиер за неща, които касаят дома, бита и идентичността, а не за сложните отношения на нашето общество с големия свят”, отбеляза той и беше категоричен, че темата с Истанбулската конвенция вече няма нищо общо с външния свят.

„Те не обсъждат конвенцията, те обсъждат, макар и по много неправилен начин, Европа – казват „Не сме безусловно в Европа, няма да търпим Европа на всяка цена”, заяви и социологът Андрей Райчев. И двамата бяха категорични, че в документа няма основания за страховете, които избуяха в обществото през последните седмици.

„Ние стигнахме до края на един период на нашето отношение с Европа и света – културата на имитация”, смята Александров. Според Райчев България „по скрит и нелеп начин” влиза в големия социално-политически дебат в света днес – не ляво срещу дясно, а либерално срещу консервативно: „Нашето общество е много по-консервативно, отколкото знае за себе си”.

Харалан Александров коментира, че за пореден път Бойко Борисов се оказва в ситуация, в която да съчетава два несъчетаеми дневни реда: „Трябва да осигури трансформация на обществото (в името на преговорите за влизането в „сърцето на ЕС”)”, но и „(за да бъде харесван) трябва да препотвърди своята принадлежност към това общество”.

Андрей Райчев посочи, че до юни премиерът трябва да спечели „купа”, с която да покаже, че европредседателството е било успешно: „Купите се казват „Шенген” и „Евро” и други купи няма. За него е смъртоносно, ако сега България излъчи съобщение „Ние сме диваци”.

На какво обаче се дължи впечатляващата поляризация на обществото в последно време? „Мненията предшестват фактите – ние първо формираме мнение и после се интересуваме избирателно от фактите”, обясни Александров и посочи, че този феномен се дължи на социалните мрежи и сриването на публичните авторитети.

За сложните отношения между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 Райчев коментира, че, за да не се стигне до война, се атакува антуражът. Така „горкият Иво Христов е в положението на тъщата”, след като вчера премиерът заяви, че се разбира с президента Румен Радев, но авторът на речите на държавния глава внасял напрежение.

По отношение на „осветяването” на Цеко Минев като собственик на „Юлен”, Харалан Александров посочи, че премиерът хитро конституира конфликта не между десни и управляващи, а между леви и капитализма.