Президентът връща за ново обсъждане приети на 18 юни разпоредби в Закона за защита на конкуренцията, с който се правят промени и в Закона за храните.

Росен Плевнелиев одобрявал стремежа на депутатите да предотвратят нелоялни търговски практики, но в законовите промени не било ценено какво ще е въздействието на правната уредба върху потребителите. Няма яснота дали новите разпоредби ще предизвикат покачване на цените на хранителните стоки. Възможното поскъпване на храните неминуемо ще засегне крайните потребители, посочват в изявление от пресцентъра на „Дондуков” 2.

Според държавния глава, е недопустимо да не се направи предварително оценка как новата регулация ще се отрази на гражданите и особено на тези от най-уязвимите групи – социално слаби, безработни и пенсионери.

Значителна част от измененията са неясни, което може да доведе до хаос в отношенията между търговците на храни и техните доставчици. Според президента вместо да предотвратят нелоялни търговски практики, част от приетите промени ще затруднят търговския оборот, което ще повлияе негативно върху развитието на икономиката.

В Закона за храните се създават специални изисквания за търговец на храни с общ оборот за предходната година над 50 милиона лв. Тези търговци ще са длъжни да изготвят типови договори или общи условия и да ги публикуват на интернет страницата си. Според държавния глава, остава неясно как и защо законодателят е избрал критерия 50 млн. лв. оборот за предходната година.

Задължението за публикуване на типовите договори или общите условия в интернет създава риск от нарушаване на конкуренцията, поради разкриване на търговска тайна между конкуренти. Това може да доведе до практическо уеднаквяване на общите условия и фактически картел между търговците на храни, което противоречи на конкуренцията, подчертават още от президентството.

Със Закона за храните се разширяват контролните правомощия на компетентните органи - Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и органите на РЗИ. На тези органи се възлагат правомощия да осъществяват контрол върху сключените договори за периодична доставка на храни. Според държавния глава, трябва да се уточни дали е целесъобразно на органите със специалната компетентност да се възлага контрол върху съдържанието на договорите.

В становището на Плевнелиев се посочват и други причини, налагащи повторното обсъждане в НС на правните норми, „при който се отчитат интересите на стопанските субекти и правата на потребителите”.