Правната комисия одобри промените в Наказателния кодекс, свързани с банките, които предвиждат затвор за разпространяване на невярна информация. Между приетия на първо четене и сегашния вариант има промени. Така в подобрения на второ четене текст отпадна изразът "внасяне на смут и страх в населението". При окончателно одобрения вариант се посочват "вредни последици".

С гласовете на БСП и ДПС и в отсъствието на ГЕРБ и "Атака", Комисията одобри следния текст: "Който с цел да набави за себе си или другиго имотна облага или да причини вреда другиму разпространява неверни сведения за финансовото състояние на банката или на финансовата институция и от това могат да настъпят значителни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 3 години".

Ако от това пък са настъпили значителни вредни последици или е получена имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години.

Спорните промени бяха предложени от Йордан Цонев от ДПС по идея на БНБ след атаката срещу Първа инвестиционна банка. В първоначалния си вариант те предвиждаха от 2 до 5 години затвор за разпространяване на "заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението".

Текстовете бяха приети на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС, а след това Бойко Борисов оттегли подкрепата си.

Председателят на комисията Четин Казак не поясни дали ще настоява промените да влязат в дневния ред на парламента утре. Дори това да стане, за да бъдат приети, трябва ГЕРБ да осигури кворум.