Млади семейства, които изплащат ипотечен кредит за жилището си, ще продължат да ползват данъчни облекчения. Това реши правителството.

Одобрени днес от министрите данъчни промени намаляват данъка за автомобили с по-високи екостандарти и отменят отстъпката в налога за коли с катализатор.

По сега действащото законодателство за автомобилите, които имат катализатор, собствениците получават отстъпка от 50% от данъка за колата. Това облекчение няма да важи след 1 януари.

Правителството одобри проекта на закона за местните данъци и такси, който предвижда 50 на сто отстъпка да има само за най-новите 3-4-годишни коли. А за тези със сертификати Евро 3 и Евро 4, т. е. произведени между 2000 и 2009 г., намалението ще бъде 30 процента.

През следващата година ще се запази сегашният метод за изчисляване на такса смет на база на стойността на имота. Но започва да се готви нова методика - общините от 1 януари 2015 г. да имат възможност да определят такса смет по друг начин, който да е обвързан с количеството на отпадъците, а не както е сега - на база стойността на имота.