Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев видя политически мотиви зад организирания от КНСБ протестен митинг на 20 ноември. „Няма нагласа за стачни действия сред редовите миньори в „Мини Марица - изток" ЕАД. Единствените, които искат тази стачка, са от ръководство на КНСБ”, посочи Стойнев.

По данни на синдиката над 51% от членовете му искат протест. На дневен ред според президента Пламен Димитров са проблемите в енергетиката и ако те не бъдат решени, предстоят спонтанни стачки в цялата страна заради евентуално спиране на тока през зимата.

„Когато един синдикат стачкува, той трябва да защитава работниците и служителите, а в „Мини Марица-изток" протича нормална дейност. Хората получат заплатите и социалните си надбавки. Да, проблемите на миньорите не могат да се решат с магическа пръчка, но положителните процеси се случват”, заяви Драгомир Стойнев, който увери, че до края на седмицата в мината ще постъпят 60 млн. лв.

Министърът отново обясни, че е при встъпването си в длъжност е заварил енергийния сектор и особено въгледобива в много тежко състояние, защото в продължение на 3,5 години при управлението на ГЕРБ не е имало никакви инвестиции и ремонтни дейности. Натрупаните задължения в отрасъла възлизали на 2, 5 млрд. лв.

„Едно от първите ми действия, когато станах министър, беше да се срещна с ръководството и миньорите, които работят в „Мини Марица-изток". Заварих едни отчаяни хора, които работеха само на две смени и се бояха как ще изкарат следващия ден. Благодарение на промените в Закона за енергетика, които осъществихме, постепенно се възстанови нормалният работен процес в комплекса", заяви Стойнев.

Той отбеляза, че в „Мини Марица-изток" сега се работи на четири смени, изплащат се всички заплати на 100% и на време, а цената на добиваните въглища там е била увеличена. „В резултат на всички тези действия, за октомври имаме рекорден добив на въглища за последните 20 години, който възлиза на 3, 5 млн. тона", изтъкна енергийният министър.

На основата на гореизброените числа той стигна до заключението, че „от ръководството на КНСБ се стремят да вдигнат стачка по политически причини”.

„КНСБ трябва да се определи на коя страна е – на страната на хората на труда, или на нечия друга. Тази стачка, ако се състои, ще бъде ясно доказателство, че определени сили имат интерес от подмяната на действителността", заяви Драгомир Стойнев и уточни, че биха обслужили ГЕРБ.

Министърът предупреди, че евентуални стачни действия в „Мини Марица-Изток" ще нарушат производствения процес там, а това ще се отрази на икономическите перспективи на страната.