Председателят на ДПС Лютви Местан „дори не се е разминавал случайно по улицата” с банкера Цветан Василев. Така той отрече твърденията на мажоритарния собственик на фалиралата банка КТБ, че се е срещал с лидерите на „трите водещи политически” през лятото на 2014 г.

„Никога през живота си не съм имал нито една среща с този човек, нито един разговор, в това число и по телефона”, заяви Местан на партийна пресконференция във вторник.

„Не съм имал дори случаен визуален контакт с това лице, разбирам под случайно стечение на обстоятелствата да сме се озовали по едно и също време на едно и също място, да речем на прием при президента по повод на Националния празник, нито на коктейл, светско събитие или случайно разминаване по улицата. Защо го твърди, питайте го него”, продължи Местан.

В интервю пред журналиста Явор Дачков Цветан Василев заявява обратното. „Аз през май и юни (2014 г. – бел. ред.) се срещнах с тримата лидери на трите водещи политически сили веднага след като бях заплашен в прав текст, че ако не прехвърля дялове от определени компании ще атакуват банката, и всички избягаха от отговорността. Аз ги предупредих и тримата…”, казва банкерът.

По това време управлява правителството на Пламен Орешарски, съставено от БСП и ДПС и подкрепено от „Атака”. Василев разказа, че се е срещнал и с Бойко Борисов в качеството му на опозиционен лидер. „Не само които управляваха. Третият е сегашният премиер Бойко Борисов. С него имах среща на  6 юни 2014 г. и го предупредих, че нещата могат да станат катастрофални. Не толкова за мен и за банката, колкото за държавата”, обясни още банкерът.

„Аз твърдя, че интересите на кръга, който ме атакува, бяха обслужени от всички. От прокуратура и следствие, през специални служби до Централна банка и тогавашното правителство. Всички са в кюпа”, подчерта още банкерът.

Цветан Василев твърди, че е разговарял с партийните лидери във връзка със заплахи, дошли от депутата от ДПС Делян Пеевски. В отговор на въпроса „Какво ви поиска Пеевски?” той посочва: „Поиска ми безвъзмездно прехвърляне на пакети от акции от почти всички тези дружества, за които говорихме преди малко („Виваком”, „НУРТС”, „Дунарит”, „Авионамс”, „Фърст диджитъл” и агенция ГАРБ – бел. ред.).”

„ДПС иска истината и цялата истина, пълната нередактирана до последния детайл истина, по казуса КТБ”, заяви още Лютви Местан във вторник. „Нямаме друг приятел освен истината”, продължи още лидерът на ДПС.

„Готови сме да подкрепим закони, които защитават държавния и публичния интерес. Няма да позволим да се говори за КТБ като за митологема. Ще разкрием цялата истина и призоваваме в аванс въпросното лице – Цветан Василев, да не държи тайните в сейфовете, а да ги предостави на главния прокурор. Искам всички лидери на големи и малки партии да се присъединят към моя призив. Той признава, че прикрива неща, свързани с КТБ. Укриването на каквото и да е било, свързано с КТБ, да се постави на българската прокуратура”, призова още Лютви Местан.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”