България не просто прилича, а е премиерска република с все по-затихващи функции на президента Плевнелиев. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” Атанас Мерджанов от БСП.

В началото на седмицата зам.-председателят на АБВ Румен Петков определи държавния глава като „неадекватен” и го призова да си подаде оставката. Причината беше интервю на Плевнелиев за „Индипендънт”, в което заявява, че Русия води „хибридна война” на Балканите.

БСП обявиха, че биха подкрепили процедура по импийчмънт, но днес Мерджанов посочи, че депутатите от АБВ не са показали готовност за конкретни действия. „Импийчмънт изисква 160 депутатски подписа, което при сегашното разпределение на силите в Народното събрание не е възможно”, призна социалистът.

Той обаче припомни, че отстраняване на президента се прави, когато налице са държавна измяна и системно нарушаване на законите. Като пример за първото Мерджанов изтъкна интервюто, което било „в крещящ дисонанс със съгласието, което представителите на политическите сили постигнахме при президента на КСНС” – там формулировката, че Русия е агресор е отпаднала от окончателния документ.

Депутатът от БСП определи казаното след това от Плевнелиев като „провокативни действия, които може би служат на друг външен за България интерес”.

„Президентът на Борисов, президентът на ГЕРБ, защото той е предимно такъв, вместо да укрепва, застрашава националната сигурност”, категоричен беше Мерджанов.

Той допълни, че награждаването на вселенския патриарх с орден „Стара Планина” е нарушения на законово установения ред.

Атанас Мерджанов разкритикува управляващите за това, че службите за сигурност са хронично недофинансирани и се вдигат парите само на НСО. В същото време бюджетите на НЗОК и на общественото осигуряване създават предпоставки за социални проблеми, а ГЕРБ не участват в дискусиите.