Образователният министър Анелия Клисарова отново критикува окупационната форма на протест, която студентите от няколко висши учебни заведения в България предприеха през последните дни с искане за оставка на кабинета „Орешарски” и разпускане на 42-то Народно събрание.

„Аз съм в университета от 30 години, винаги съм мислела, че студентите трябва да изразяват гражданската си позиция, но как – това е друг въпрос. Призовавам всички да работим, за да излезем от тази ситуация”, посочи Клисарова в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Тя не зае категорична позиция по отношение на студентското недоволство, като призова младежите да формират исканията си около проблемите на висшето образование.

Министърът подмина многократно изразените от протестиращите студенти критики към управлението на правителството. „Бях много тревожна през тези дни, вчера се успокоих, когато поискаха и промени в образованието”, посочи тя.

„Образованието е надполитическо и трябва да е ангажимент на цялото общество”, категорична бе Анелия Клисарова.

Без нулева година

След като самият министър вчера спомена възможността за нулева учебна година в университетите, ако студентската окупация продължи дълго, тази сутрин тя отстъпи от тезата си, като успокои, че няма такава заплаха.

„Нулева година ще попречи на всички – и на университета, и на студентите. Всеки Академичен съвет сам решава как трябва да се отучат тези седмици, в които занятията са били прекратени”, коментира Анелия Клисарова.

Занятията обаче продължават във всички университети, където са окупирани отделни зали. В Софийския университет учебната дейност е спряна само в Ректората, но продължава в други сгради на ВУЗ-а.

Приоритет: образование

Анелия Клисарова подчерта, че образованието наистина е приоритет в проекта за Бюджет 2014, в който за сектора са предвидени допълнителни 100 млн. лв. „Тези пари не се дават на министерството за разпределяне, а остават в централния бюджет и ще бъдат дадени за политики”, поясни образователният министър.

„Искам да говорим със студенти как да вложим предвидените за висшето образование 25-30 млн. лв. – не само на базата на брой студенти, а на базата на качеството на обучението в учебните заведение”, посочи Анелия Клисарова.

Тя за пореден път подчерта необходимостта образованието да бъде свързвано с реализацията в бизнеса.

Друга идея на министъра е изравняване на заплатите сред учителите и премахване на диспропорцията между регионите в това отношение.

Анелия Клисарова се съгласи, че най-големият проблем в областта на медицинското образование е липсата на „нормален режим на специализация и режим на работа”. „Разработват се промени в Наредба 34 за специализациите, съгласувана с ректорите и студентите от Медицинските университети”, изтъкна министърът.

„Студентите които искат да говорим за образование, за реформа в образование, бюджет за образование - да заповядат във вторник”, призова Анелия Клисарова, отново подминавайки критиките на студентите към правителство и настоявайки студентската общност да се фокусира върху проблемите си в образованието.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите