Teмата „КФН” става необятна - КТБ, излишен смут и несигурност около пенсионните фондове, липса на адекватен държавен надзор. Но днес темата не е КФН и финансова стабилност, а свобода на словото. Това написа във Facebook съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, след като Комисията за финансов надзор наложи рекордна глоба на вестник „Капитал”.

„Държавните контролни институции демонстрират системна безпомощност и липса на капацитет, когато изпълняват присъщите си функции. Но могат да бъдат учудващо ефективни, когато изпълняват поръчки срещу медийната свобода. Че КФН се прояви като бухалка, видяхме всички. Остава да видим - #Кой държи бухалката”, написа депутатът.

По думите му тепърва ще се обсъждат правомощията и доверието в персоналното ръководство на комисията – „по повод КТБ в миналото и пенсионните фондове днес”.

„Но днес имаме цялото основание да поискаме оставката на ръководството на КФН заради нарушаване на основни свободи. И да обсъдим допустимо ли е изобщо в демократична държава да се упражнява контрол върху медиите, и то от органи с различни контролни функции? Не е ли това класически тоталитарен похват?”, пише още Радан Кънев.

„И да кажем освен Je suis Charlie и „Аз съм Капитал, Дневник и Медиапул” - независимо дали симпатизираме на редакционната им политика и дали те симпатизират на нас”, заключва политикът.

Вчера „Икономедиа” – издател на вестниците „Капитал”, „Капитал Дейли” и интернет-изданието „Дневник”, беше глобен със 160 хиляди лева от КФН с мотив за пазарни манипулации в техни публикации.

Според издателите масираните действия на комисията срещу медийната група започват от лятото на 2014 г. В края на миналата година КФН откри подобни преписки и срещу още две медии - сайтовете mediapool.bg и bivol.bg.

Регулаторът отвърна от своя страна, че „Иво Прокопиев си позволява да нарушава коректния тон в отразяването на дейността на комисията, а с изданията на „Икономедиа” се води медийна атака, целяща уронването престижа на регулатора”.