Този тип реформа, който не просто размества някакви детайли, а се опитва да пипне в основата на реалната властова структура на държавата е самотно занимание. Това каза правосъдният министър в оставка Христо Иванов пред журналисти.

По думите му оставката е напълно обоснована, като тя е резултат от реакцията на институциите на скандала „Яневагейт”.

Иванов допълни, че когато в Народното събрание се види отказ независимостта на съда да бъде поставена на нейното абсолютно висше място в йерархията на държавата, той не може да продължи да бъде министър на правосъдието.

„Да, парламентът отказа да зачете международният стандарт, да зачете ценността на съдийската независимост като нещо, което не може да бъде редоположено с нито една друга професионална и юридическа независимост и автономия, да – беше зачетена онази сенчеста власт на главния прокурор, която в крайна сметка изкриви политическия процес и принуди мнозинството в парламента да се откаже от собствените си подписи, но те ще се управляват разделно и това ще има дългосрочно огромно значение”, каза Иванов.

Христо Иванов добави, че се надява тази негова оставка да послужи за добро и да се осъзнае необходимостта от реална и дълбоко осъзната политика по борба с корупцията.