Важно е да направим съдебната реформа - нямам никакви проблеми с БСП и от ДПС и оставам оптимист за промените в Конституцията, каза пред журналисти в МС министърът на правосъдието Христо Иванов.

Не мога да спра да коментирам модела на работа на Висшия съдебен съвет /ВСС/, независимо от състава му. Това е смисълът на реформата, искана от гражданите, и на препоръките от страна на Европейската комисия - реорганизация на работата на ВСС. Не мога да не говоря, че има проблем на структурно ниво във ВСС, каза Христо Иванов.

По думите му тезата, че промените в Конституцията са само за промяна в състава на ВСС, е опорна точка, която продължава да се повтаря. От предлаганите промени в основния закон на страната не следва промяна и във ВСС. За да се случи това нещо някой трябва да вкара конкретна преходна разпоредба, която да предвижда смяна на ВСС, разясни Иванов, цитиран от БТА.

До края на тази сесия Народното събрание по график трябва да приеме на първо четене текстовете за съдебна реформа. Тази реформа няма никаква връзка с местните избори през есента. Има текстове, които, ако бъдат отхвърлени на първо четене, съдебната реформа в структурната й част се отлага не за есента, а за неопределено време, уточни министърът.

Той изтъкна, че стратегията за съдебна реформа е седемгодишна и няма да свърши през това лято, но структурните промени, които са най-трудни, трябва да бъдат решени сега.

Ако това не стане, цялата политическа класа ще трябва да обясни на гражданите и на външните ни партньори как смята да реши проблема с ясната препоръка на ЕК за реорганизация на ВСС, така че следващият ВСС да заслужава доверие, каза Христо Иванов.

Сигурно е трябвало да говорим повече, но очевидно "машинката на зъболекаря е стигнала до нерва на реалните властови отношения в съдебната власт". Не можем обаче да си позволим да се откажем и да спрем, отбеляза министърът.

Всякаква престрелка би трябвало да спре - аз лично нямам никакъв личен интерес, има много добри отношения с всички, с които работя, каза още Иванов.

Ние предлагаме реформа, която се отнася за мениджмънта на съдебната власт, за да се знае кой носи отговорността за определени решения. Това не е междуличностна тема, а един от основните въпроси на нашия двайсет и пет годишен преход, подчерта министърът.

Конституционният съд уважи искане на прокуратурата за допълнително дофинансиране, но когато се поискат пари, ще коментираме допълнително, каза Христо Иванов. Бюджетът на прокуратурата е същият като миналата година, плюс поискано от тях доплащане, така че всичко е въпрос на преговори. Аз също поисках повече пари за моето министерство, но финансовите реалности са различни, каза Иванов.