Депутати от ГЕРБ внесоха сигнал до главния прокурор с искане да бъде проверена процедурата за възлагане на поръчката за строителството на оградата по границата с Турция и дали има умишлени действия в ущърб на държавния бюджет. Това обявиха пред журналисти народните представители Александър Ненков и Валентин Радев, бивш зам.-министър на отбраната, след като подадоха сигнала си до Сотир Цацаров.

ГЕРБ не се отказва и от исканата анкетна комисия в парламента, която да проучи случая. Радев обясни, че притесненията им нараствали, тъй като ставало все по-неясно защо е избрана тази процедура - с договаряне, след като още на 6 ноември 2013 г. е подписан планът за овладяване на кризата и е имало време да се направи проектната документация.

На второ място, отбеляза той, защо е възложено на командира на Сухопътни войски да извършва процедура за 9,6 млн. лв. Съгласно Закона за въоръжените сили, има заповед на министъра второстепенните разпоредители с бюджетни средства, каквито са Сухопътни войски, да извършват поръчки до 60 хил. лв., добави депутатът. „Изведнъж дори да приемем първоначалната цифра от 5,1 млн. лв., се възлага на Сухопътни войски и то в решение на МС поръчка, надхвърляща сумата от 60 хил. лв.”, подчерта Валентин Радев.

Според ГЕРБ не ставало ясно първо, какво е наложило увеличението от 5,1 млн. лв. до 9,660 млн. лв., и на второ място - по какъв начин, по какви критерии е избрана фирмата изпълнител.

Една трета от поръчката ще бъде изпълнявана от фирма, чийто собственик е председателят на БСП в Казанлък, отбеляза Александър Ненков. Той каза, че дори премиерът е изразил съмнение как е нараснала цената. Независимо от сигналите в медиите, че ще има наказани и уволнени евентуално, това не е частна фирма, става въпрос за държавни средства, коментира още Ненков.

Това е бил и един от мотивите ГЕРБ да внесат сигнала с искане за проверка. От партията се надяват той бързо да бъде разгледан и държавното обвинение да се произнесе "дали има умисъл в действията във вреда на бюджета".

Преди дни в bTV Новините бе разказано как 5 фирми, подбрани без конкурс, са спечелили договора за производство на материали за строежа на оградата по част от границата с Турция. По-късно обаче командирът на Сухопътните войски ген. Нейко Ненов увери, че изборът на фирмите е напълно законен.