Изборът на фирмите, които доставят материалите за оградата срещу нелегални имигранти по границата с Турция, е напълно законен. Това обяви пред bTV командирът на сухопътните войски на българската армия генерал Нейко Ненов, който е назначил поръчката.

Преди два дни в bTV Новините бе разказано как 5 фирми, подбрани без конкурс, са спечелили договора за производство на материали за строежа на оградата по част от границата с Турция.

Александър Минчев, директорът на заводът за пружини в Казанлък и председател на БСП в града, обясни избирането си така: „Те не знаят, че аз съм шеф на БСП. Забравете го това, забравете го. Не е ставало дума, че съм член на БСП Казанлък. Аз бях убеден, че ще получим поръчката, защото няма друг, който да отговори на тези условия”.

В петък министърът на отбраната Ангел Найденов поиска спешен доклад за избора на фирмите. Днес командирът на сухопътните войски генерал Нейко Ненов обясни, че всичко е станало чрез маркетингово проучване. Екипът му стигнал до фирмите така: „Веднага ще ви кажа, че това са публично достъпните източници като например интернет, търговският регистър, публичните сайтове на търговските субекти”.

Проучването показало още, че само избраните фирми отговарят на изискванията. „Това са кратките срокове, които трябва да се спазват и фирмите да имат способността да предоставят необходимия обем материали по проект”, допълва ген. Ненов.

В петък фирмите са доставили и първите материали на границата. В момента там се трасира теренът, а след това ще бъдат вдигнати и загражденията.