Пет фирми ще изпълняват поръчките за 8 милиона лева за доставка на материали за строежа на оградата по част от границата с Турция. До днес Министерството на отбраната отказваше да съобщи имената на компаниите, а критериите за избора им още са неясни. Екип на bTV отиде в една от тези фирми, за да разбере как е спечелила поръчката.

Част от материалите за оградата се произвеждат във въпросния цех. Става дума за частно предприятие, част от бившия държавен военен завод „Арсенал”.

„Когато чухме, че се предвижда такова съоръжение, изпратихме писмо, че сме единственият производител в България”, обясни шефът на фирмата Александър Минчев. Той бил поканен на разговор дирктно, без предварително внесена оферта.

Фирмите са подбрани без конкурс, чрез процедура на договаряне без обявление на база "маркетингово проучване за потенциални изпълнители". Договорът със завода за пружини за 3,3 млн. лв. с ДДС е сключен този понеделник. Освен директор на завода , Александър Минчев е и председател на БСП-Казанлък.

„Те не знаят, че аз съм шеф на БСП. Забравете го това. Не е ставало дума, че съм член на БСП”, твърди той. Този разговор обаче не даде отговор какви са причините за избора на фирмите, получили поръчката на Сухопътните войски, а само повдига отново въпроса за критериите и нуждата от прозрачност.