Дни след провала на четвъртия вот на недоверие към кабинета „Орешарски” – в сектор „Енергетика”, опозицията подготвя нов, този път на тема финансова политика. Мотивите по него още не са готови, но лидерът Бойко Борисов обяви, че документът ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание още в четвъртък.

По традиция парламентът започна работа с 40-минутно закъснение заради липса на кворум. Първоначално се регистрираха 116 народни представители, като депутатите от опозицията не влязоха в залата. След като при повторното преброяване присъстваха 122 души, парламентарната група на ГЕРБ влезе в зала.

Задочните спорове между управляващи и опозиция по темата започнаха още в началото на седмицата, когато Реформаторският блок предупредиха за опасност от фалит на държавата, а Борисов обяви, че правителството не може да изпълни бюджета си. Финансовият министър Петър Чобанов пък контрира, че ситуацията изобщо не била драматична, но потвърди, че предстои тегленето на нов заем.

„Вместо да се справят с контрабандата, да си оправят събираемостта, тръгват по най-лесния начин - да задължават следващите поколения с милиарди, приготвили са се да вземат още 3 млрд. лв. заем”, коментира ден по-късно Борисов.

Друг аргумент за вота на недоверие са заложените нереалистични приходи в енергетиката, заради които се трупат задължения на сметката на НЕК. „Четири години управляваха БСП, ДПС, НДСВ - можеха да направят каквото поискат, сега една година мина - само с ГЕРБ се оправдават, нищо не правят”, обобщи за пореден път Борисов.

Борисов отново предупреди, че ако кабинетът „Орешарски” продължи да стои на власт, всеки ден ще се генерират „нови, огромни дългове и непоправими щети по еврофондовете”. Констатациите на ЕК в одитния доклад за нарушения по ОП „Регионално развитие" за 2010-2013 г., Борисов обясни с грешки на администрацията, които са коригирани. „Тотално, при ГЕРБ няма нито една спряна програма, докато сега падат цели програми”, коментира бившият премиер в парламента.

По думите му, енергийният регулатор се използва като политическа организация, като вдига цените на парното в четири големи града. Борисов заподозря в това удар срещу кметове на ГЕРБ. „Контролните механизми на държавата не работят, а те предлагат да се прехвърли към общините пасивът - това е тактиката на кабинета в момента”, обясни лидерът на опозицията.

„Какъв отчет да направи Орешарски? Фондовете спират, приходните агенции не работят добре, здравеопазването е с над 500 млн. лв. дефицит, няма пенсионна реформа”, коментира Борисов по повод предстоящия отчет на правителството за първата година от управлението, който предстои да бъде представен пред Народното събрание. „Това е режим, не демокрация”, заяви накрая Борисов.