1 USD
1.81448 BGN
Петрол
Bitcoin
$61,366.0

Чобанов: Правилно! Нов заем ще бъде взет!

Финанси

На всички станало ясно, че управлението на ГЕРБ ни струвало 8 млрд. лева

„На всички стана ясно, че управлението на ГЕРБ ни струваше 8 млрд. лева. Във фискалния резерв, когато ГЕРБ падаше от власт, имаше 3,9 млрд. Сега е 6 милиарда, това е така и е статистика”. Това заяви пред bTV финансовият министър Петър Чобанов.

„Мисля, че вървим в правилната посока. Моят стол ще го решат политиците. Смятам, че си върша работата, но винаги има още какво да се желае”, каза още той.

Чобанов сподели, че от срещите си с хората не е останал с впечатление, че не се харесва на електората. По думите му 90% от социалните ангажименти, обещани от правителството, вече са изпълнени.

По-рано от гражданския съвет към Реформаторския блок заявиха, че държавата върви към фалит, а от ГЕРБ предупредиха, че правителството не може да изпълни бюджета за 2014 г. Повод за тези опасения са данните за изпълнението към април. Те показват, че бюджетният дефицит е 865 млн. лв. (или почти 60% от планирания), а приходите от ДДС и акцизи изостават спрямо плана. Разходите нарастват със 7.8%, докато увеличението на приходите е едва 1.8%.

Министър Чобанов поясни, че от началото на годината до края на май дългът е нараснал с 800 милиона лева. Според Чобанов той няма да прекрачи границите на годината и да увеличи дълговото бреме. „Правилно! Нов заем ще бъда взет, но той е в планираното в рамките на бюджета. Тази година имаме 1,3 милиарда дълг за погасяване на стар дълг. България ще остане с втория най-нисък дълг в ЕС, малко над 20% от БВП”, обяви Петър Чобанов.
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии