Дни наред казвам, че държавата е катастрофирала. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

"Дипломатичният език на ЕС се отличава от нашия. Когато искат да кажат, че една система е не ефективна - те правят мониторинг", подчерта бившият премиер и посочи, че повече хора трябва да се вслушват в препоръките на еврокомисията.

По думите му, правителството възнамерява да вземе нови над 3 милиарда евро заем, като това щяло да доведе до „непоправими последици през следващите години”. Според него накрая никой няма да получи пенсия и отговорността от това ще понесат идните правителства.

„Знам, че хората искат да чуят нещо различно. Фирмите започват да дават изкове за парите, които не се плащат. Вече няма пари за сметищата няма за заводи, няма за това което по ОП „Околна среда”. Нищо не може да се направи повече. Безвъзвратно за загубени парите”, допълни още Борисов.

Още през февруари Борисов предупреди, че бюджетът е "катастрофа" е България ще задлъжнее с поне 2 млрд. евро. Тогава той предрече и актуализиране на държавните приходи и разходи.

"Колко пъти му казахме на Орешарски, че приходните агенции не работят и на какъв език още да му го кажем?", запита лидерът на ГЕРБ.

Той допълни, че оценката за въздействието на околната среда на проекта "Набуко" е направена за 7 години, а на "Южен поток" - за 8 месеца.

„Защо Орешарски даде на Стойнев да прави конкурса? Какви бяха тези първи заварки и копки, защо един готов проект го набутахте в най-задния двор? Аз щях да съм го подписал още миналия януари”, запита Борисов.