ДСБ поиска създаването на нарочна анкетна комисия, която да разследва данните за чуждо влияние върху партиите на Ахмед Доган и Лютви Местан и връзките между ДПС и организираната престъпност.

Партията ще представи предложението си пред парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, обяви на пресконференция лидерът на тъмносинята формация Радан Кънев.

По думите му забрана за достъп на Ахмед Доган и Делян Пеевски до Турция потвърждава тезата на ДСБ, че на наша територия се развива чужд геополитически конфликт.

Възниква и подозрение, че турската страна обслужва вътрешнополитически интереси и се намесва в политиката ни. Затова ДСБ настоява правителството и службите да разследват и обобщят данните за чуждо влияние върху процеса на създаване на партията на Лютви Местан.

В същото време от ДСБ предлагат кабинетът да изиска от партньорските служби от ЕС и НАТО, както и от Турция, всички данни за руска връзка на Доган и Пеевски, за поддържани от тях чрез собствеността им в „Булгартабак“ контрабандни канали.
Информацията да бъде незабавно докладвани на вътрешната парламентарна комисия, поиска още Радан Кънев.

Сред мотивите тъмносините посочват, че „овладяването на държавата от кръговете около Доган, Пеевски и Цацаров се превръща от вътрешнополитически проблем във външнополитическа заплаха за националната ни сигурност“.

Нужни са спешни мерки за прекършване гръбнака на политическата мафия, прекратяване намесата на външни фактори в политическия ни живот. Тези мерки, според Кънев, не се изчерпват със спиране на търговете за АМ „Хемус“, а изискват мащабна акция на службите за сигурност.

Според ДСБ със спирането на търговете правителството се опитва да се измъкне и да имитира противопоставяне на мафията. Без независимо прокурорско разследване тази мярка не е достатъчна, категоричен е Кънев.

Той добави, че в сряда ДСБ ще представи вижданията си за продължаване на съдебната реформа по румънски модел.