Седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” е американската АЕЦ „Белене” за България. Такова сравнение направи председателят на Демократи за силна България Радан Кънев в коментар на новините след посещението на енергийния министър Драгомир Стойнев в САЩ.

В събота Стойнев обяви намерението си да предложи на Министерски съвет седми реактор в Атомната електроцнтрала в Козлодуй да бъде построен от американската „Уестингхаус” без търг и международен конкурс с аргумента, че това е най-добрата технология, която България може да получи.

Тъмносините обаче сравниха новия проект с този в „Белене” заради неясната договорка на Драгомир Стойнев и изброиха редица, според тях, нарушения на националните и европейските правила - поемане на ангажименти без конкурси, без съгласуване с Европейската комисия.

„Скандален е коментарът на енергийния министър, че е възможно страната ни да поеме държавни гаранции, което е на практика държавна помощ без разрешение на ЕК”, категоричен бе Радан Кънев.

От ДСБ са категорични, че нови ядрени мощности не могат да бъдат решение на тежките икономически проблеми на България и това не е защита на националния интерес. От партията смятат, че изграждането на нова ядрена мощност не може да е решение и на международната изолация, в която кабинетът „Орешарски” е поставил България.

„Това ще стане, когато тези хора си подадат оставката. Българският бюджет няма десетилетия наред да си плаща за това, че днешните управляващи искат да си купят доверие”, коментира лидерът на ДСБ.

Той отново припомни позицията на ДСБ, че до 2035 г. България няма нужда от нови мощности, стартирането на мегапроект в момента е излишно, няма яснота за цената на реактора, както и за цената на тока, който той ще произвежда, нито за съдбата на ядрените отпадъци от него.

„БСП за пореден път залага капан за поколенията, като поема ангажименти, които не са в интерес на българските и европейските правила”, подчерта Радан Кънев.

ДСБ следи също с тревога и ситуацията в Украйна. „Тя е важен партньор, от значение е за националния интерес, защото там живеят над 200 000 българи и е важно те да имат своята европейска перспектива”, обясни Борис Станимиров от тъмносините.

В отговор на въпрос от ДСБ категорично заявиха, че не се водят преговори за коалиция между партиите-членки на ЕНП в България и ГЕРБ.