Народните представители ще почиват от 5 до 31 август включително. Това решиха самите те при гласуването - със 102 вота „за”, 75 – „против” и два „въздържал се”. Беше отхвърлено предложението на Цецка Цачева на 5 август да има извънредно заседание на парламента, на което ГЕРБ смятаха да предложат народните представители да нямат лятна почивка, а да работят по Изборния кодекс.

„Демагозите от ГЕРБ, които два месеца ходят по курорти, вместо да работят като нас, не внасят проект за решение за отмяна на ваканцията на парламента. Къде ви е проекторешението? Къде са Бойко Борисов и Цветан Цветанов? На каква ваканция ще ходи Цветанов като е с мярка за неотклонение”, попита от трибуната зам.-председателят на НС Христо Бисеров от ДПС преди гласуването за депутатския отпуск.

По-рано Цачева изтъкна, че парламентът се намира в хипотеза на извънредна ситуация. „Самото наличие на този проект за решение за ваканция показва, че има нещо необичайно в начина, по който работи Народното събрание. Очаквах от вносителите да ни представят някакъв мотив”, каза още бившият председател на парламента.

Първоначално идеята на депутатите бе да почиват от 7 до 31 август. Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче предложи датата да се измести с два дена напред, тоест от 5-и, защото дните 5 и 6 август били за среща с избиратели.

Преди обед Бойко Борисов обяви решението на ГЕРБ - да предложат депутатска ваканция да няма. Местан обаче определи този призив като популистки.