През май догодина - отново предсрочни избори. За това се обяви пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, обяснявайки защо е по-разумна формулата „2 в 1” – вот за депутати в българския парламент, както и в европейския.

„Да обявят май месец предсрочни избори и тогава вече веднъж ще се харчат пари за избори, така че масрафът ще го има. Освен това, както ни подредят хората, така след това да си управляваме и да се признае резултатът. Няма как, след това септември или октомври пак да има избори – вече сме фалирали. Ако се правят предсрочни избори, най-добре е да ги направят така, че обществото да бъде удовлетворено от тях. Не ме послушаха февруари, зор след два месеца да има предсрочни избори и сега няма на кого да се сърдят. Те са вече два месеца и половина на власт, можеше да направят смени, ако не им харесват агенциите, и вече да са събрали с 200-300 милиона повече”, заяви Борисов.

По думите му - когато се говори за предсрочни избори, българите трябва да знаят колко струват тези избори. „Освен самите пари за вота, както и референдумът за „Белене” – абсолютно грешни пари – 14 милиона, водят до много понижена работа на държавната администрация. Разбираемо е. Всички служби, всички агенции чакат кого ще сменят. В здравното министерство вчера накуп са уволнили 33 души. Сменят шефове на ВиК, шефове на държавни дружества. През това време те не работят, затова приходите им са толкова малко и те няма да станат повече. В същото време - и бизнесът е блокиран, защото чака някакви мерки и решения. Чакаме месеци наред вече плана „Орешарски”, каза още експремиерът.

Във връзка с кредита, взет по време на управлението на ГЕРБ, Борисов каза, че са много парите за кофинансирането по големите инфраструктурни проекти, които са направени само с 20% от българските данъкоплатци - за „Тракия”, „Люлин”, „Дунав мост 2”, „Струма”, „Марица”, двата лота на „Хемус”. „Те също трябваше да дойдат отнякъде, за да могат да ги ползват хората. На тях им е най-лесно да хвърлят вината върху нас, което е нормално, разбирам го – това е политика”, посочи Бойко Борисов.

Той обяви още, че парламентарната група на ГЕРБ ще предложи народните представители да не излизат в отпуск и на извънредно заседание в понеделник да започне разглеждането на промените в изборния кодекс.

„Аз съм твърдо „за” - колкото може по-бързо избори, но те протакаха умишлено. Още няма точка за избирателния кодекс и промяна за парламентарните избори. Затова днес г-жа Цачева ще направи предложението. Така през август да свърши избирателният кодекс”, изтъкна Борисов.