Ние сме много обезпокоени от случващото се в здравеопазването и от начина, по който се провежда тази реформа. Това заяви в Шумен зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС.

"Преди да стартираш една реформа, ти трябва първо да си убедил тези, с които ще проведеш тази реформа. Сами разбирате - докторите, ръководителите на здравни заведения са хора с опит и всеки един от тях знае какви са проблемите. И ако те не бъдат чути, реформата ще бъде обречена на неуспех и ще се генерира огромно напрежение", каза още Цветанов по темата за сливането на болници и протестите на медици.

Припомняме, медици в цялата страна протестираха срещу идеята на здравния министър д-р Петър Москов (от РБ/ДСБ) за сливане на лечебни заведения. Някои подозират, че така ще се развихрят мащабни корупционни практики, докато други просто очакват съкращения на лекари.

Москов обаче е непреклонен, като твърди, че с промените ще се повиши качеството на предлаганата услуга и за медицинските специалисти няма да настъпят съществени промени. Министърът подчерта, че няма да се съобразява с мнението на болничните ръководства.

"Ежедневно на нашите депутати и представители по места звънят доктори и ръководители на здравни заведения, обезпокоени от случващото се. Всичко зависи от начина, по който бъде възприета тази реформа и след това оценена. Нека все пак бъдем по-оптимистични и да знаем, че всеки, който се заема с подобни отговорности, трябва да бъде диалогичен и да търси консенсус. Нека имаме политическата култура и политическия кредит на доверие, който сме дали на министър Москов", заяви Цветан Цветанов.

По време на първия мандат на ГЕРБ той предизвика скандал, след като прочете от парламентарната трибуна на стенограми от разговорите на медици, обвинени за смъртта на новородено.

Целта на местния вот: Скромен ръст

Цветанов представи целите, които си поставя ГЕРБ за предстоящите местни избори.

"Към настоящия момент имаме 94 кмета на общини, от тях 14 на областни градове, имаме 1601 общински съветници. Целта, която сме си поставили, е над 100 кмета, 16-18 областни града и над 1700 общински съветници”, обяви бившият силов министър.

Кадър на МВР ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет – депутатът инж. Любомир Христов, бивш шеф на полицията в Шумен

По думите на Цветанов, градът няма европейски вид.