Вълната от недоволство в здравеопазването нараства. Днес протестираха онко-центровете в Шумен и Русе, и Специализираната онкологична болница в Благоевград, заради предвидените сливания на многопрофилни болници и диспансери.

Здравният министър Петър Москов увери, че онкодиспансерите нямат повод за притеснения. „Целта на сливането в многопрофилните болници е оптимизация и възможност за използване на целия набор от услуги”, допълни още той преди изслушването си в здравната комисия на НС. Той подчерта, че идеята е все още проект, който е публикуван за обществено обсъждане и допълни, че от 29 такива диспансери, „15 се намират в дворовете на болниците”.

Над 100 лекари от Специализираната онкоболница в Благоевград обявиха началото на символичен протест и призоваха цялата общественост да подкрепи бунта им. Пациенти и медици от шуменския онкологичен център не приемат намерението на държавата той да стане част от местната многопрофилна болница.

Сливане на лечебните заведения в карето около „Александровска” болница

По време на изслушването си пред Комисията по здравеопазването в НС, министър Москов каза, че „държавата е била лош стопанин на деветте болници в карето около „Александровска болница”. Сливането им ще засегне само администрацията, но не и функционирането на болниците.

Един от аргументите на здравния министър са дълговете, които трупат лечебните заведения, но призна, че гражданското сдружение, което се създава със сливането, също ще се издържа от въпросните болници. Москов отрече да се създава „шапка” на лечебните заведения.

Казусът с новия директор на болница „Св. Иван Рилски”

Пред сградата на бившия партиен дом тече протест на пациенти, които подкрепят освободения директор на болница „Св. Иван Рилски” Дечо Дечев. Министърът на здравеопазването отказа коментар относно назначението на Ивалина Павлова за директор на болницата.

Сигнал от служители на здравното министерство, подаден до БГНЕС, твърди, че директорът на Дирекция „Връзки с обществеността” Ивалина Павлова е назначена в нарушение на нормативната уредба. Твърди се, че назначението е станало без конкурс, като Павлова не отговаря на изискванията за длъжността.

„Мое право е по закон да сменя директор и не дължа обяснения за това”, заяви Москов пред комисията днес. Той призна, че е освободил д-р Дечев, за да може сливането на болниците да се случи максимално бързо и защото затова е необходимо оперативно съдействие.

Пред здравната комисия Москов обеща да даде отчет за резултатите от сливането след 6 месеца. Той увери, че печалбите от болниците ще бъдат справедливо разпределени и няма да се стигне до намаляване на заплатите.