Вотът на недоверие срещу правителството все още не е внесен, като за него не са събрани и необходимите подписи. Това призна в студиото на „Лице в лице” зам.-председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Припомняме, левицата обяви, че ще атакува кабинета „Борисов” заради провал в сектор „Здравеопазване”, като „червените” обявиха, че са получили подкрепата на ДПС и БДЦ.

„Формално, като набор от подписи, не са събрани, но това е въпрос на няколко часа организационна работа”, посочи Мерджанов. Той посочи, че няма „договаряне” с ДПС за темата на вота, а до нея се е стигнало след консултации с всички извън властта, които са проявили интерес – като това включва депутатите от движението, тези от Български демократичен център, както и много от независимите.

Мерджанов посочи, че са били обсъждани три кръга на проблеми – в здравеопазването, в борбата с организираната престъпност и в социалната и демографска политика. По думите му няма съмнение, че процедурата за доставка на ваксини от Турция е в нарушение на закона, но това е само „детайл, красноречива обрисовка” на начина, по който се управлява здравното министерство.

Като пример за скандалите във ведомството на д-р Петър Москов, той посочи ситуацията със здравните пакети, реинбурсираните лекарства и намеренията за приватизация на държавни болници, пресечени и с „проявеното разбиране” от страна на премиера Бойко Борисов.

По повод коментарите на лидера на ДСБ Радан Кънев, че ГЕРБ и ДПС са се разбрали какъв да бъде вотът на недоверие, „червеният” депутат заяви: „Г-н Кънев е трогателен със своите задълбочени познания за консултациите между политическите партии. Очевидно той е в дефицит на собствени идеи как да излезе от тази двойствена ситуация хем да е в опозиция, хем да е в правителството”.

Запитан дали все пак БСП планира вариант да управлява заедно с ГЕРБ и затова „отстрелва” министрите, свързани с Реформаторския блок, Атанас Мерджанов подчерта, че партията му има критики и спрямо работата на вътрешния министър Румяна Бъчварова и строителния Лиляна Павлова.

Той посочи, че преди съставянето на сегашното управляващо мнозинство е имало „неофициални разговори”, но като доскоро управлявали, социалистите решили да останат извън властта.