На фона на печалното 106-то място на България в класацията за свобода на словото на „Репортери без граници” пред 2015 г. премиерът Бойко Борисов изрази мнение, че „няма друга страна в Европа, в която да има такава слободия на медиите”. Той участва в дискусията „Да! На българската икономика”, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и вестник „Стандарт”.

В последната класация, огласена в средата на февруари, България пада с 6 позиции спрямо миналата година, оставайки на последно място сред страните от Европейския съюз. На по-предни позиции са дори страни като Непал, Бутан и Уганда.

„В България медии не се затварят и не се оказва натиск върху тях, за разлика от някои други страни, където дори социалните мрежи биват забранявани”, подчерта премиерът.

Според Борисов, медиите сами определят своята политика в България, ако вътре в тях има някаква цензура, то те си я правят сами.

Премиерът смята, че в България медиите сами решават какви интереси да обслужват, включително икономически. „Такава свобода няма никъде, по никакъв начин не се месим. Когато гледате или четете сутрин медиите, можете да разберете каква е тяхната политика", подчерта Борисов.