Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да участва в консултациите с парламентарно представените партии за оставка на правителството и насрочване на нови избори, планирани за следващия вторник. Бившият премиер се почувства излъган от Сергей Станишев, Лютви Местан, Волен Сидеров и Михаил Миков, които сами написали споразумение да бездействат в пленарна зала до новите избори, а сами го „скъсали” вътре в нея. Обещал да бъде „любезен, толерантен, вежлив”, Борисов каза, че няма да води война и реваншизъм, както се закани вчера, ще бъде с „мекия кинжал”.

След като излезе от залата, той коментира обсъждането на президентското вето върху Закона за МВР днес като опит да се „бетонират главният секретар и маса хора”. Никой не го питал и за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

„Вие чухте от трибуната на НС може би най-добронамереното, толерантно и честно изказване, което е имало в този парламент. В мое лице(...) Всички се споразумяхме за еврокомисар да излъчим след консултации фигура, никой не е споменал, че ще се избира, че ще правят такова нещо”, каза той.

След това в артистична тоналност представи една хипотетична ситуация на реваншизъм: „Аз можех, проявявайки лицемерието на г-н Местан, вчера да изляза и да кажа така: „Ние от днес нататък ще бъдем най-толерантни, екзистентни, когато обезглавяваме цели министерства и ги подменяме с наши кадри. Ние ще го правим с толерантност, постепенно, в унисон със всички европейски и световни демократични тенденции. Това не подменя истината, че те навсякъде размазват всичко живо в момента, сменят кадри, въпреки че народът ясно и точно се произнесе два пъти подред, че не иска да се махат кадрите на ГЕРБ”.

Борисов призна, че все пак са го попитали за дата за изборите, пак бил толерантен: „Казах: „Която кажете, само да е твърдо, че давате оставки(...) Няма да участвам в консултации с тези хора. Те не си държат на думата. Ние се разбрахме само преди два дни, днес виждате какво правят. ДПС дори стигнаха дотам, че да не се гледа точката за Възродителния процес, жертвите му да имат възмездие(...) Те буквално се подиграват. Аз не мога на лъжците да им кажа - не лъжете повече. Те си лъжат, това си им е навик”.

„Сега, ако техните опорни точки са да изкарат, че аз съм създал войната и реваншизма, при положение, че те махнаха всички хора на ГЕРБ за една година. Сиреч, не реваншизъм, а геноцид към кадрите на ГЕРБ беше проявен. Ние можем също така да говорим завоалирано. Ние ще бъдем изключително толерантни, когато махаме техните кадри, ще го правим публично, плавно, в рамките на ден, много постепенно, мило, вежливо също така. Аз съм за много добронамерено отношение”.

И в духа на добродушието Борисов завърши: „Вижте, бях любезен, толерантен, вежлив. Няма да водим война и реваншизъм, а ще бъдем с мекия... кинжал”.