Аз моля господин министърът да направи всичко необходимо. Разбира се, не можем да с месим на съдебната власт, но каквото може. Да съсипем кариерата на такъв офицер!? По този начин премиерът Бойко Борисов коментира казуса с разследвания командир на Стрямската механизирана бригада ген. Шивиков, който подаде оставка.

„Като те моля, разбирай, не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата без да ти докладва. Още повече, ако за друго министерство бих си го представил, за военното министерство, където йерархията е вертикална, не ми се вижда правилно”, казва премиерът на военния министър Николай Ненчев по време на днешното правителствено заседание.

От стенограмата се разбира, че според Борисов случаят (използване на войници от поделението за частен ремонт) всъщност е „отишли няколко негови приятели да му помогнат да си направи ремонт, анонимен сигнал по телефона във Военна полиция... Военна полиция, без да си информира министъра сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка”.

Реакцията на оставката? „Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве”.

За военното правосъдие

В отговор министър Ненчев представя данни, според които са повдигнати 2400 обвинения към офицери и войници за последната година, но само 113 от тях са стигнали до съда, а осъдените са... шестима.

„А в този конкретен случай имаме две опции – едната е действително ние да направим много бърза промяна в закона, ще направя среща с парламентарните групи, за да ги помоля в рамките на десетина дни да направим промяна в закона, така че да гарантираме и да запазим авторитета и статута на тези хора, защото наистина е престъпление”, заявява военен №1.

Правосъдният министър Христо Иванов използва повода, за да коментира работата на военните съдилища и прокуратури у нас: „Те се чудят как да си създават натовареност, за да оправдават съществуването си. Тормозят хората, включително с билетчета за транспорт, че не били издадени правилно. Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система”.