Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на партията Делян Пеевски предлага за български еврокомисар депутата от ДПС Искра Михайлова–Копарова.

В мотивите на предложението се посочва, че Михайлова е авторитет с доказан евроатлантически профил, с дългогодишен опит както в Европейския парламент, така и  в изпълнителната и законодателната власт в България.

„Във времена на настъпващ популизъм, тревожност и политическа нестабилност в Европа и света е необходимо България да бъде представлявана от политици с категоричната и ясна позиция на евроатлантици с категорични и евроатлантически ценности, каквито качества Искра Михайлова има и ще защитава в Европейската комисия“, посочват от ДПС.

Искра Михайлова има два мандата като евродепутат. На изборите за Европейски парламент през 2014 е пета в листата на ДПС. Става евродепутат след отказа на Делян Пеевски. Тя бе и министър на околната среда и водите в кабинета „Орешарски“.

По-рано служебният премиер Димитър Главчев поиска от партиите в парламента да изпратят номинациите си за еврокомисар в следващите два дни. ГЕРБ предложи Екатерина Михайлова, а "Има такъв народ" - Велислава Петрова.