Патриарх Даниил се поклони на мощите на св. Йоан Рилски. Той посети Рилския манастир за честването на 555 години от връщането на чудотворните му мощи от Търново.

„Днешният празник има едно много силно послание към нас – кой е знаел за Рила планина преди да отиде там св. Иван Рилски, кой е мислел, че тази пустош, дива горска пустиня, може да процъфти и да даде такова светило за цялата вселена, и повече от 1000 години да се слави там Божието име и православни християни отвсякъде, но преди всичко от нашата българска земя, се събираме там“, каза той пред БТА.

Според него в този манастир се „съединяват небето и земята, защото там св. Иван Рилски протяга ръце към небето и измолва Божията благодат“.

Патриархът каза в словото си още: „Ние считаме начало на Възраждането за пробуждането на съзнанието на народа, но да не забравяме, че там – в светата Рилска обител, беше онова дихание на молитвата, на общуването с Бога, което възкресява човешката душа и човешкото сърце, за да даде сили да се свърши и общата работа за пробуждането на народа и за освобождението на отечеството ни“.

Новият български патриарх пожела „Господ да ни събира – да бъдем едно, да мислим за това, което е горе на небето, а не за това, което е долу на земята“. „Ние сме временни човеци – днес ни има, а утре ни няма. Господ пребъдва вечно“, каза още той.

Той завърши словото си с думите: „Нашата цел и нашата първостепенна задача е да пазим това единство на църквата, както Господ ни е заповядал. Да се стараем да живеем в душевен мир със себе си, така като ни е учил Христос. Да вървим по пътя на спасението“.