Патриарх Даниил отслужи тържествено богослужение за празника на столичния катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“ и за втората неделя след Петдесетница - на всички български светии. 

Рано сутринта в храм „Св. великомъченица Неделя“ се състоя празнична утреня. След това започна светата литургия, предстоявана от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Даниил.

На богослужението дойдоха православни християни, предстоятели на църкви и свещеници. Всички бяха приканени за съучастие молитвено в празничното богослужение, съобщи БТА.

Службата започна с освещаване на храм „Св. великомъченица Неделя“. Патриарх Даниил целуна светото евангелие и отправи молитва за здраве и благополучие на всички присъстващи и на целия български народ.

Накрая на богослужението всички желаещи, предстоятели на храмове и свещеници ще вземат свето причастие.

Снимка: Ладислав Цветков

В събота вечер патриарх Даниил беше официално посрещнат като предстоятел на Софийската митрополитска катедра от столичното духовенство и от Софийската епархия.

Състоя се и патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие, последвано от трисагий - заупокойна молитва на гроба на починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Видинският митрополит Даниил беше избран на 30 юни за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Даниил беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. 

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, имаше и три недействителни бюлетини. В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се състоя и тържествената интронизация на новия патриарх.