15 милиона лева допълнително за болниците отпусна Надзорният съвет на Здравната каса. За целта ще бъде разблокиран резервът ѝ.

Корекции в бюджетите си ще получат общо 146 лечебни заведения.

Най-много средства са предвидени за „Пирогов” - около 1 милион лева. Освен нея с приоритет се облекчават още 15 университетски болници. Сред тях е и скандалната напоследък „Софиямед”, която ще получи 400 000 лв.

Няма да се увеличават бюджетите на лечебни заведения, които не оказват спешна помощ.

До разблокирането на резерва се стигна заради новата методика за заплащане на болниците, която действа от тази година и която намали приходите им и постави лимити за прием на пациенти. Това доведе до редица протести на болници, които предупредиха, че може да фалират до края на годината.

Общински лечебни заведения твърдят, че финансирането им е намаляло с 10 на сто, а частните получавали една пета по-малко приходи. Част от лечебните заведения предупредиха за фалити и заплашиха с протести. Междувременно днес от здравното министерство съобщиха, че е в процес сливането на 9 големи столични болници.

По повод  предстоящо сливане, днес символично протестираха от Онкоцентъра в Пловдив. Утре недоволство си ще изразят и от Онкоцентъра в Шумен и в Благоевград.

Прехвърлянето на онкоцентровете под шапката на други лечебно заведение с цел икономия на средства крие риск за пациентите, предупреждават лекари.

„Ние не подценяваме колегите, които работят в другите здравни заведения. Ние, като лъчетерапевти, много често се срещаме със случаи, когато пациенти идват при нас след два, след три месеца за запланувани лъчетерапия, което е с негативи за пациентите”, обясни д-р Румяна Георгиева, началник на лъчетерапевтичен комплекс, Онкологичен център-Пловдив.

Лекарите казват, че не се вдигат на протест заради работните си места, а го правят в името на пациентите.

Лекарските организации също са против готвените драстични промени, а пациентите са подложени на допълнителен стрес.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков съобщи пред bTV, че от предстоящото сливане на онкоцентровете няма да пострадат пациентите, а само администрацията, която евентуално ще бъде редуцирана.