Вселенският патриарх Вартоломей I е на официално мирно посещение в България. Това е визита от знаково значение.

Той и българският патриарх Неофит ще отслужат на днешния Архангеловден Съборна Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
От 12.30 часа започва срещата-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей и на патриарх Неофит с деца на загинали служители от системата на МВР и с талантливи младежи.

Първи между равни – този статут дава православният църковен канон на Вселенския патриарх.

„Всички предстоятели на повсеместните църкви са равни помежду си, но когато се подреждат по списък или по време на богослужение, Цариградският патриарх заема първото почетно място”, обяснява богословът доц. Павел Павлов.

Цариградската патриаршия заема първото място заради важната роля, която има за християнството още във Византия. Исторически Българската православна църква е първата, която се отделя от диоцеза на Цариград.

 „Ние сме изключително тясно свързани. Исторически това е църквата, от която произлизаме, или както казваме, църквата- майка. Моделът, по който се развива българската църква е Цариградската църква или моделът на новия Рим.  Дори архитектурата на нашите храмове, облечението на духовниците, ние винаги сме следвали това, което е водещо в Цариград”, допълва богословът.

През 1991 година за Вселенски патриарх е избран и интронизиран Вартоломей Първи.

„Роден е в православно християнско семейство. Принадлежи към гръцкоезичното малцинство, но същевременно е турски гражданин и преминава през всички задължителни неща за турските граждани- служил е в армията. От рано се посвещава на служение в църквата”, отбелязва доц. Павлов.

Снимка: Ладислав Цветков

Вартоломей е ревностен застъпник на правата на православните в Турция,  активен посредник в диалога между православните църкви, инициатор на конференцията за мир и толерантност между мюсюлмани, християни и евреи.

Вартоломей е активен и в диалог с Ватикана.

През ноември миналата година по време на посещението си в Истанбул папа Франциск поиска благословия от патриарха.  

„Той е човекът, който знае да хвърля мостове, знае как да свързва, без православието да губи своята идентичност”, коментира епископ Тихон.

„Този европейски дух, който носи, а за мен той е носител на европейския православен дух, да бъде малко предаден и в нашата църква”, допълва той.

Снимка: Ладислав Цветков

Наричат го още „зеленият патрирах” заради много му инициативи за опазване на природата. Ню Йорк Таймс дори публикува статията му за „Климатичните промени и моралната отговорност”.

Вартоломей развива и научна дейност. Доктор хонорис кауза е на различни университети в света.  Научните му и богословски трудове са поводът БАН да го удостои с титлата „почетен доктор”. Поканата в Истанбул предава Ренета Инджова.

„Той е един от двамата големи духовници на Европа. Патриарх Вартоломей е този, който би могъл да постави духовността в услуга на борбата за мир. Много е опасна е онази игра, която политическите елити играят. Те много често се прикриват зад религиозни противоречия и насъскват хората, че борбата между религиите е тази, която прави войната между хората”, разяснява Инджова.

Патриархът лично посещава бежанските лагери по турско-сирийската граница.

Малко известен факт е, че Вартоломей има съществена роля и за единството на БПЦ. Той помага за помирението между двата синода.

 „В 1998 година в България се събра един Всеправославен събор за разкола в БПЦ. Много динамично участваше тогава Цариградския патриарх Вартоломей- не само в свикването, но и в протичането патриарх Вартоломей беше водеща личност, за да бъде преодолян разколът в БПЦ”,  разкрива доц. Антонов.

„Той действително направи големи усилия да запази църквата ни по време на разкола. Ако това не беше станало, ние нямаше да имаме църква”, потвърждава и епископ Тихон.

Когато почина българският патрирах Максим, Вартоломей каза, че губи приятел. Вселенският патриарх оглави и погребалната служба.  От дълги години е и познанството му с новоизбрания патрирах Неофит.

„Двамата патриарси се познават доста добре от доста години. Това може да се използва за едно по-добро сътрудничество между Цариградската и Българската патриаршия”, обясни доц. Павлов.

„ Много се надявам, че разговорите между висшите духовници с нашия патрирах ще бъдат ползотворни, защото той е един от малкото, които не говорят със словесни дантели, а директно, ясно и категорично”, допълни епископ Тихон.

„Във всички отношения той може да се сочи за пример за онези, които смятат църквата за недосегаема за критика и недосегаема от онова, което политиците й причиняват”, обобщи Ренета Инджова.

Патриарх Вартоломей свиква догодина и Вселенски събор на православните църкви. Такъв събор не е имало православието от  8 век след Христа.