Нови правила за детските надбавки влизат в сила от януари. Трябва ли родителите да кандидатстват отново и има ли риск от хаос и опашки пред дирекциите за социално подпомагане?

Албена работи на 4-часов работен ден. Има три деца, едно на 13 и близнаци на 6 години. Разказва, че с парите за близнаците засега се справя, но за голямото й дете са напълно недостатъчни.

"В нашето семейство понякога тя има нужда много повече като тийнейджър, отколкото те - двама на една възраст”, казва Албена Бориславова.

С промените от догодина за трите деца Албена ще получава общо с 10 лева повече. Според икономисти увеличаването на обхвата на помощта пречи надбавките да бъдат по-големи.

„Трябва наполовина да падне броят на децата, които получават помощ, не всички да получават помощ, но тя да е мизерна, а хората, които наистина имат нужда от тази помощ и не могат да се справят без нея, да получат такава”, коментира икономистът Явор Алексиев.

Повече от 500 хиляди семейства получават детски надбавки.

„Струпване в началото на годината и прекратяване на помощите няма да има. За всички, които са подавали заявления и техните помощи са отпуснати след 29 юли досега, ще бъдат преизчислени”, посочи Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика.

В началото на 2016-а отново ще трябва да кандидатстват само семействата, чийто едногодишен срок за помощта изтича тогава или ако има промяна в обстоятелствата.

А за Стефка промяна в размера на помощта дори няма да има - и преди, и след промените ще получава общо 85 лева за двете си деца:

„Даже за таксата за градината не стигат. Памперсите на месец са около 50-60 лв. грубо”, заяви Стефка Баева - майка на две деца.

Според новите правила детските надбавки ще са фиксирани спрямо броя на децата.