Пълната окупация върна напрежението върху правителството, но минава в нова форма, защото старата вече е изчерпана. Целта на окупацията е да свали правителството, а не да пречи на студентите да учат. Това обясниха двама от представителите на Ранобудните студенти в ефира на bTV след новината от късно вечерта в неделя.

„Окупацията остава, местим се в Аула Магна - може би най-важната част от университета. Правим го, за да могат ученолюбивите наши колеги да възобновят учебния процес”, коментира единият от младежите.

„Важно е да се разбере, че университетът остава окупиран, това не е крачка назад”, подчерта той.

Двамата обясниха, че решението е било предложено от щаба на студентите. „Имаше дискусия, продължила повече от осем часа, беше гласувано два пъти от повече от 300 души, беше прието с голямо мнозинство. Решението беше трудно, защото правим отстъпка на нашите колеги”, обясни другият представител на Ранобудните студенти.

Те отрекоха да им е бил оказан натиск от страна на ръководството на Алма Матер или от страна на политически партии. „До голяма степен митингът на БСП и ДПС беше опит за натиск, но в него се включиха хора, които бяха докарани и на които им беше платено”, обясни единият студент.

Представителите на Ранобудните съобщиха, че е имало и разговор с ректора проф. Иван Илчев, но отрекоха той да е повлиял на решението. „Имаше разговор с проф. Илчев, който помоли учебният процес да бъде възстановен. Той обаче призова за това и в самото начало на окупацията”, коментира единият младеж.

„Окупацията започна без съгласието на ректора и продължава без неговото позволение”, декларира той.

В ефира на „Тази сутрин” ректорът проф. Иван Илчев също отрече да е оказван какъвто и да било натиск върху студентите от страна на ръководството. „Решението е взето на общо събрание, на което ректорът не е присъствал, несериозно е да се твърди за оказан натиск”, заяви ректорът.

„Аз съм се срещал със студентите всеки ден, откакто започна окупацията. Университетът не е първобитно племе с вожд начело, има ръководство, не сме прекъсвали връзката нито за секунда”, коментира той в отговор на въпрос за отсъствието му и пътуването му в чужбина през последните дни.

„Това са млади интелигентни хора, за всички беше ясно, че тази ситуация не можеше да продължи вечно. Тя е в ущърб на голяма част от студентите. Има голям брой обществено активни студенти, на които не им харесва това, което се случва”, заяви ректорът на Софийския университет.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите