Спонтанна стачка започна във военния завод в Лясковец. От 6 месеца работниците там получават орязани заплати, а ваучерите им за храна са спрени

В опит да потуши напрежението ръководството обеща моментален аванс и скри протестиращите в завода. Повечето от работниците се прибраха, но без да включват машините в цеховете.

В завода работят 2400 души. Средната заплата е 600 лева, но пети месец се плащат 60% от нея. Спрени са и ваучерите за храна.

„Вече хората изнемогват. Има много хора, които са със заеми, много хора, които са с малки деца, не могат да си пращат децата на училище. Как ще посрещаме Коледа, как ще посрещаме Нова година”, пита една от служителките, чиято анонимност запазваме.

Повечето от работниците във военния завод отказват да застанат с лицата си пред камерата на bTV заради страх от уволнение. Но за никого не е тайна, че хладилниците на всички тях са празни.

Заводът обяснява, че проблемът е заради фалита на КТБ.

„Значи към момента декември месец изплащаме 60% от заплатата плюс две от два месеца 40-те процента, като доплащания. Така постигаме договореност със синдикатите неплатените ваучери за пет или 6 месеца, като стойност да ги прехвърлим в 2015 г.”, обясни изпълнителният директор на военния завод в Лясковец инж. Банко Банков.

Работниците заплашиха с протести всеки ден, докато не си получат парите.