Втори ден протестират общопрактикуващите лекари у нас. Българският лекарският съюз решава утре дали да поиска официално оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов.

Недоволството на общопрактикуващите лекари срещу здравната реформа се разраства и вече обхвана 9 големи области на страната.

Утре в протестната щафета се включват още девет области.

Днес към колегите си от Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол се присъединяват джипитата от още пет области - Смолян, Перник, Пазарджик, Ловеч и Сливен.

Снимка: bTV

Утре към тях ще се добавят още девет области, като в тях попадат и големи градове като Бургас.

Джипитата отказват да приемат наложените им правила, които биха затруднили работата им като медици. Отсъствието им и днес създаде неудобства. Пациентите бяха пренасочвани за прегледи към спешната и неотложна помощ. Здравното министерство не успя да ни предостави справка колко болни в страната днес трябваше извънредно да минават през спешни центрове.

С пълно мнозинство в протеста се включиха всичките 90 общопрактикуващи лекари от Ловешка област. Болните бяха поверени на лекар от неотложната помощ. Към дежурния кабинет ги упътваше протестиращ техен колега. Утре сутринта джипитата в Ловеч ще решат дали да продължат протеста. „Всичко това е в полза на пациента и на работата. Ние искаме да работим като лекари, не като администратори", посочи д-р Маргарита Пашова - общопрактикуващ лекар от Ловеч.

В Сливен, личните лекари спряха работа за цял ден. Това натовари спешното отделение в болницата, където работеха с човек повече. Джипитата от Сливен са събрали по 5 лева, за да платят на колегите си.

"Заден ход за нас няма. Нещата са стигнали до това ниво, че няма заден ход, няма накъде", коментира д-р Елка Нинова, личен лекар от Сливен. Пациентите обаче недоволстваха.

54-ма общопрактикуващи лекари от област Смолян се включиха в ефективния протест на медиците днес.

Въпреки втория ден недоволство Здравната каса реши окончателно да не въвежда "служебен" Национален рамков договор, а да подпише анекс, който да допълни миналогодишния. По-рано днес в „Тази сутрин” по bTV здравният министър Петър Москов отговори на протестиращите. Той обеща повече направления и пари.

Утре лекарите от всички области пак ще имат събрание да продължат ли протестите и ще се включат ли и други области. Засега протестът им продължава, така както е обявено.

Какво точно прие Надзорният съвет на Здравната каса и как този документ ще се отрази върху пациентите?

От надзора на Здравната каса успокояват, че няма намалени цени и обеми на клинични пътеки, а напротив. Отделени са повече пари за онкология, педиатрия и очните болести.

За първичната помощ - джипитата- са предвидени 13 милиона лева повече от миналата година.

Според анекса тази година има 300 хиляди направления за лекар-специалист и 120 хиляди за изследвания. Хоспитализациите също ще са повече - нарастват на 2 милиона.

Въпреки това от Лекарския съюз смятат да обжалват анекса в съда и да поискат оставката на здравния министър.

И общопрактикуващите лекари отказват да подпишат договори с касата от 1 април. В тази ситуация, какъв ще е пътят на пациента?

Ако джипито ви не подпише договор със Здравната каса, а вие сте здравноосигурен и трябва да постъпите в болница, всяка едно лечебно заведение е длъжно да ви приеме без направление от личния лекар.

„Пациентът не губи никакви здравни права и може да отиде в диагностично- консултативния блок на всяка една болница, която е длъжна да го приеме до момента, в който той си избере нов общопрактикуващ лекар, който ще сключи договор с Касата”, разясни д-р Иван Кокалов от НС на НЗОК.

Болниците още не знаят за това решение на здравните власти и се безпокоят, че може да се стигне до недостиг на легла. В Александровска болница например и сега отделенията са препълнени с пациенти.

„Ние можем да преглеждаме и приемаме хората съобразно капацитета на леглата, който имаме. Когато се напълни една клиника, няма да можем да приемаме вече”, подчерта Доц. Димитър Буланов, зам.-директор по лечебната дейност в УМБАЛ "Александровска".

Все още не са ясно дали болниците ще останат с лимитна дейност и каква ще е тя.

Междувременно лекарите и Надзорният съвет на Касата се скараха отново. Ябълката на раздора станаха намалените цени на онкологичните пътеки наполовина по време на преговорите между Лекарския съюз и Касата.

„ Тук от Надзорния съвет никой не е предлагал такова нещо”, обясни Кирил Ананиев.

Касата обвинява лекарите, че точно те са предложили по-ниските цени.

„Няма ситуация, в което БЛС да е имал предложения за намаляване на цени на клинични пътеки”, изтъкна д-р Венцислав Грозев, председател на УС на БЛС

Случаят вече се проверява. Междувременно здравният министър поиска промяна в структурата на Здравната каса.